Antena 3 CNN Actualitate Dr. Beatrice Mahler, despre traumele familiilor cu decese COVID: Sicriul pleacă închis din spital, rudele nu mai pot să-l vadă pe cel drag

Dr. Beatrice Mahler, despre traumele familiilor cu decese COVID: Sicriul pleacă închis din spital, rudele nu mai pot să-l vadă pe cel drag

Psihologii ar trebui să ajute familiile celor care mor de coronavirus, pentru că povara poate fi foarte grea pentru rude, având în vedere că pot apărea sentimente de vinovăție și depresii ce pot duce inclusiv la simptomatologii false de COVID, spun specialiştii.

Dr. Beatrice Mahler, despre traumele familiilor cu decese COVID: Sicriul pleacă închis din spital, rudele nu mai pot să-l vadă pe cel drag
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    05 Oct 2020   •   09:31

"Cele mai multe reacții negative la adresa personalului medical nu vin din partea pacienților, ci din partea aparținătorilor, care nu înțeleg dificultatea activității și a nivelului de efort care se face", a spus managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, dr. Beatrice Mahler, potrivit digi24.ro.

Mahler: Sicriul se închide și familia nu mai poate să îl vadă pe cel drag

"Din păcate, de COVID se moare și, din păcate, procedura este extrem de strictă și de riguroasă, pentru că practic, o singură persoană din familie poate să intre să identifice persoana decedată și asta cu echipament complet de protecție, după care sicriul se închide și familia nu mai poate să îl vadă pe cel drag", a explicat Mahler.

"Și aici intervine încă o traumă pentru familie și un moment extrem de emoționat și de dur, la care nu se așteaptă. Face parte din tabloul pe care îl trăiesc familiile celor care trec prin această experiență.

Practic, poate să vină salvarea, să-ți ia pe cineva de acasă și tu să nu-l mai vezi niciodată, pentru că nu poți să-l vizitezi la spital, iar protocolul cere ca sicriul să plece închis", a confirmat dr. Beatrice Mahler. 

Sentimentul de vinovăție și psihoza COVID

Ea a precizat că există și situația în care dacă o persoană din familie solicită să vadă un pacient în stare critică, acest lucru este permis, însă persoana respectivă trebuie să treacă prin toate procedurile de echipare și dezechipare.

"Acolo unde întreaga familie se îmbolnăvește și cu toții trec prin această experiență, iar unii dintre ei fac forme mai ușoare, dar dau celor mai în vârstă acest virus și aceștia vor dezvolta o formă severă, drama familiei se amplifică, pentru că trăiești o lungă perioadă de timp cu sentimentul de vinovăție că cineva drag s-a îmbolnăvit din cauza ta. (...).

Avem nevoie de psihologi pentru aceste persoane, avem nevoie de ei într-un mod în care n-am avut nevoie până acum în sistemul de sănătate, dar cred că ajutorul ar trebui să meargă un pic dincolo de spital. Ei își trăiesc drama, vin să-l ia pe cel drag și merg acasă. Și acasă ar trebui ajutați și consiliați și supravegheați", a explicat managerul Beatrice Mahler.
 

×
Subiecte în articol: Beatrice Mahler coronavirus
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close