Antena 3 CNN Actualitate Dr. Flavia Groşan despre valul de pneumonii. "Nu subapreciați această afecţiune. Fiţi atenţi la aceste semne"

Dr. Flavia Groşan despre valul de pneumonii. "Nu subapreciați această afecţiune. Fiţi atenţi la aceste semne"

Flavia Groşan, medic pneumolog, a făcut o serie de precizări privind alerta medicală lansată de medicii spitalului "Victor Babeș" din Timișoara care au anunţat un val de infectări cu pneumonie comunitară. "Nu subapreciați aceasta afecțiune. Fiți atenți la aceste semne", recomandă medicul.

Dr. Flavia Groşan despre valul de pneumonii. "Nu subapreciați această afecţiune. Fiţi atenţi la aceste semne"
Sursa foto: Facebook
de Claudia Popovici    |    24 Mai 2022   •   22:11

Spitalul Victor Babeș din Timișoara trage un semnal de alarmă. Cel puţin 10 pacienți se prezintă zilnic cu suspiciunea de pneumonie comunitară. Până acum, peste 40 de pacienți au fost diagnosticați cu această boală.

În acest context, medicul pneumolog, Flavia Groşan, face următoarele precizări: 

"Cam gata cu covidul. Foarte rar mai apare câte un caz. Pentru mine a fost o afecțiune ușoară. Dacă tratamentul meu era administrat exact cum spuneam, dar exact, în câteva zile preluam controlul, iar în 10 zile erați ca noi. Dacă ați procedat altfel, nu mai este problema mea.

Aseară, am văzut pe un canal media, ca apar o explozie de pneumonii comunitare.

Nu subapreciați aceasta afecțiune. Debutul este același la toate pneumoniile. Febra mare, astenie, fatigabilitate, dureri musculare, articulare. Ce să fie, ce să fie?

Pneumonie virală, COVID, atipică sau bacteriană. Greu de spus. Dar exista câteva semne care le diferențiază.

Eu, pentru siguranță, as face un test rapid COVID. Măcar să știm pe ce jucăm. Dacă este negativ, medicul de familie are la îndemâna o gama larga de antibiotice.

Se începe tratamentul empiric. În ce mă privește voi asocia macrolidul la un antibiotic cu spectru larg.

În primele zile urmăresc cu mare atenție saturația, alura ventriculară, tensiunea și febra. Anunțați medicul de familie în caz de evoluție nefavorabilă.

Nu uitați, Antibioticele nu pot fi vedete fără sa fie înconjurate de un pic de zgomot.

Antiinflamatorii, scădem febra, restabilim saturația. Un nu hotărât antitusivelor. Ne hidratăm corespunzător. 1,5 litri de apă pe zi. Apă, apă, apă.

Organismul nu are nevoie de mâncare în primele zile. El dă lupte grele. Apă, apă", scrie medicul Flavia Groşan pe pagina de Facebook PneumoMed

O nouă alertă medicală în România. Anunţul făcut de un important spital de boli infecţioase

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara anunţă că numărul cazurilor de pneumonie crește alarmant. 

În fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

Aceasta reprezintă o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar,de origine infecțioasă.

Penumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, avand o rată de mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților cu comorbidități. Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire.

“Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare.

Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.

Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului.

Și în această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

×
Subiecte în articol: Dr. Flavia Groşan pneumonie simptome
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close