Antena 3 CNN Actualitate Ediţie specială: Avertismente grave: România e în pericol. În premieră, mesajul Prinţului Charles pentru români

Ediţie specială: Avertismente grave: România e în pericol. În premieră, mesajul Prinţului Charles pentru români

Ediţie specială: Avertismente grave: România e în pericol. În premieră, mesajul Prinţului Charles pentru români
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Dec 2016   •   23:00

Într-o Ediţie specială, la Antena 3, Adrian Ursu a prezentat ultimul episod, cel de-al patrulea, din documentarul Wild Carpathia, realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley. Pentru acest episod, s-a lucrat mai bine de un an, iar jurnalistul spune că l-a realizat cu scopul de promovare și protejare a patrimoniului natural al României.

„În acest ultim episod Wild Carpathia vom parcurge schimbarea anotimpurilor, de la toamna glorioasă, la adâncurile iernii și până la ivirea primăverii”, explica Charlie Ottley în urmă cu ceva timp.

Britanicul a decis ca filmul să se axeze pe schimbările care ar trebui să aibă loc în comunitățile mici din țara noastră. „Este o metaforă frumoasă. Pentru că România se schimbă, oamenii se trezesc la realitatea care ne arată că pădurea a fost distrusă. Companiile mari din vest vin aici și curăţă tot ce înseamnă pădure și iau peste trei hectare de lemn în fiecare oră”, a spus Charlie Ottley.

Pentru acest episod britanicul şi echipa sa au muncit 14 luni - în total peste 100 de ore de filmări în Transilvania, Moldova, Bucovina și Maramureș.

Ce spun fostele şefe din vârful Ministerului Mediului

„Eu m-am cam trezit şi pentru că iubesc această ţară şi când vedeam că se taie în colegiul meu, îmi puneam întrebarea cum se taie, este legal sau nu? Când am ajuns ministrul al Mediului nu m-am lăsat şi m-am expus la foarte multe răutăcisme. Am vrut să văd cât se taie. Am constatat cu stupoare că este de 8.8 milioane de metri cubi. Când am văzut că este atât de mare diferenţa şi am stat cu mâinile în sân timp de 25 de ani, am luat hotărârea să-l informez pe premierul de atunci, Ponta şi i-am spus că trebuie să mergem mai departe. Măsurile au fost propunerea care a plecat de la Ministerul Mediului, ca la nivel de ţară trebuie transformate în gărzi forestiere instituţiile, să fie înzestraţi cu toate echipamentele pentru a putea identifica toate tăierile ilegale care se fac. (...) Am comandat un studiu prin banii de la Administraţia Fondului de Mediu, ca până în 2018 să avem o radiografie să ştim exact în ce loc sunt acele terenuri. Din păcate eu lasasem la nivel de caiet de sarcini...nu ştiu să se fi făcut ceva. În afara normelor tehnice ale silviculturii...am mai făcut ceva, am dorit să avem un sistem informatic de monitorizare a managementului forestier astfel încât tot până în 2018 să se facă”, a declarat Graţiela Gavrilescu, fost ministrul al Mediului.

La rândul său, Sulfina Barbu, şi ea fost ministru al Mediului a susţinut că: „În perioda aceea Romsilva nu era la Mediu, ci la Agricultură, problema este extrem de complexă. Nu degeaba a fost ridicată la nivel de siguranţă naţională. Acea instituţie trebuie populată cu specialişti. Nu e suficient să avem o lege. Trebuie voinţă politică din partea majorităţii parlemantare”.

Intrată prin telefon şi Doina Pană, fost ministu al Mediului a avut de adus completări: „Eu am fost nouă luni, a fost cât o sarcină şi am lăsat doi copii. În primul rând o contrazic pe Dna Barbu. Codul Silvic nou nu aduce niio modificare cu privire la ariile protejate. Un parc naţional are patru zone”.

Dezvăluirea alpinistului Alexandru Găvan: „Acum, în Parcul Naţional Semenic se taie peste 2000 de metri cubi”

Alexandru Găvan, alpinist şi fotograf, a făcut o dezvăluire incredibilă la Antena 3, despre aprobările ilegale de tăiere de copaci. „Eu vorbesc din propria experienţă, dincolo de activismul meu ecologic care e cunoscut de toată lumea, pentru expediţiile mele himalayene trebuie să mă antrenez. Ei bine nu mă antrenez doar în afara ţării pe munţi, ci o mare parte din antrenamentul meu este pe munţii din România. În continuare se taie absolut sălbatic. Vă spun asta din ce observa la faţa locului în fiecare zi. La nivel de cifre oficiale, la sfârşitul anului trecut, este un raport Greenpeace, bazat pe cifre ale statului român, ritmul de tăiere a pădurilor se menţinea la nivelul a trei terenuri de fotbal pe oră. Anul trecut, s-a ajuns la 96 de cazuri de tăieri ilegale descoperite în fiecare zi. Dacă în 2009, era în jur de 30 de cazuri de tăieri ilegale. Şi autorităţile statului probabil şi-au întărit capacităţile, dar şi tăierile au crescut.Avem gaură de 8-9 milioane de metri cubi. Tăierile de păduri sunt o problemă de siguranţă naţională. La ora asta în rezervaţia naturală Cheile Caraşului, din Parcul Naţional Semenic se taie, peste 2000 de metri cubi, 70-80 de camioane, în inima parcului, unde este strict interzisă tăierea”.

Avertismentul Prinţului Charles pentru români

La rândul său, Prinţul Charles a trimis un mesaj de averisment pentru români. „Nu distrugeţi România! Trebuie să cultivăm tradiţiile naturale şu culturale ale ţării. România are biodiversitate extraordinară, una din zonele sălbatice ale Europei”, spune moştenitorul tronului Marii Britanii.

Noul mesaj al jurnalistului britanic Charlie Ottley

„Oamenii din sate, poliţia văd acele camioane care pleacă. Cu toate acestea oameni din guvern spun că nu se poate controla. Chiar şi legea silvică dacă ar fi aplicată în forţă ar fi suficientă. Oamenii schimbă legile într-una. Tot ce fac ei este să schimbe legislaţia şi nu să o implementeze. (...) Ştiu că statisticile spun că e mai bine. (...) Oamenii trebuie să spună ce se întâmplă. Autorităţile locale trebuie să fie urmărite pentru că este coruptă. Corupţia este problema”, a spus jurnalistul.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Ursu Editie Speciala
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close