Antena 3 CNN Actualitate Educație Burse şcolare 2024. Ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență sau cei care au absenţe. Anunţul ministrului Educaţiei, Ligia Deca

Burse şcolare 2024. Ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență sau cei care au absenţe. Anunţul ministrului Educaţiei, Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat modificări la acordarea burselor școlare şi a burselor de merit 2024-2025.

Burse şcolare 2024. Ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență sau cei care au absenţe. Anunţul ministrului Educaţiei, Ligia Deca
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    04 Ian 2024   •   23:00

Potrivit ministrului Educaţiei, Ligia Deca, pragul de medie de 9.50 pentru bursa de merit va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și bursă de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare.

Astfel, aceste burse de merit vor înlocui bursele "Ligia Deca”, pentru medii de 2, 3 și 4, premieră istorică pentru educația din România.

Reamintim că, potrivit datelor trimise de ministerul Educaţiei, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, iar dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4,00 și 4,99, în timp ce alți 2.382 au medii între 3,00 și 3,99. Sunt și 158 de elevi care au media sub 2 și care primesc bursă de merit.

În acest context, ambele tipuri de burse - de merit şi de rezilienţă- vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. 

"O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a adăugat Ligia Deca.

Practic, urmare acestor modificări, pragul pentru bursa de reziliență ar urma să fie media 7, iar numărul de bursieri ar urma să fie limitat – maximum 30% din fiecare clasă împreună bursierii cu burse de merit și burse de reziliență.

Burse şcolare 2024: Ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență sau cei care au absenţe

O condiție importantă pentru acordarea burselor o vor constitui şi absenţele. 

"Se introduce condiția de absențe pentru ambele tipuri de burse. Până acum era cu media la purtare, dar având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară și de asemenea ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată copiilor celor mai buni din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit.

Vorbim despre 1.250.000 de burse, vorbim despre creșteri de cuantumuri. Bursa de merit a crescut la 450 lei, de la 200, bursa socială de la 200 la 300 lei și avem 750.000 de burse sociale și asta ne spune mult despre starea socio-economică a familiilor", a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close