Antena 3 CNN Actualitate Educație Cifre îngrijorătoare: Patru din 10 adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Unii sunt nevoiți să întrețină familia

Cifre îngrijorătoare: Patru din 10 adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Unii sunt nevoiți să întrețină familia

2 minute de citit Publicat la 19:35 12 Mai 2025 Modificat la 19:36 12 Mai 2025
elevi la scoala
Mulți elevi de clasa a 8-a nu sunt însă interesați să își continue studiile / FOTO: Getty Images

Patru din 10 elevi de gimnaziu se declară dezinteresați să urmeze studii liceale. Aceștia consideră liceul inutil, neatractiv sau prea costisitor. Cei mai mulți provin din mediul rural și vor fi nevoiți să muncească pentru a se putea întreține. În schimb, mii de copii din marile orașe învață până la 10 ore pe zi pentru a ajunge la colegii de top.

Inspectoratele școlare din toată țara tocmai au publicat broșurile de admitere la liceu. Mulți elevi de clasa a 8-a nu sunt însă interesați să își continue studiile, chiar dacă învățământul liceal este obligatoriu.

„Să ne gândim că noi pregătim acești copii ca să devină niște adulți responsabili, să se integreze pe o piață a muncii despre care nici nu știm cum va arăta peste 10-15 ani. Iar noi facem educație la fel cum se făcea în urmă cu 30-40-50 de ani.

Avem de-a face cu copiii pe care se pune presiune pentru a intra în câmpul muncii, fie pentru a aduce venituri suplimentare familiei, fie pentru a se întreține ei singuri. Pe de cealaltă parte, avem de-a face cu foarte mulți elevi care nu se mai regăsesc în spațiu școlar”, a declarat Iuliana Constantinescu, reprezentant Asociația, Părinților de la Liceul „L. Blaga”. 

40% dintre adolescenți se află într-una dintre aceste situații, arată un studiu World Vision. Pentru oficiali, cifrele alarmante nu sunt o noutate, în condițiile în care rata abandonului școlar este uriașă, mai ales în mediul rural, unde peste 27% dintre copii renunță la studii, iar în orașele mici 14%. Pentru aceștia, o soluție ar fi învățământul profesional, dar prea puțin se înscriu.

„Procentul ridicol de scăzut, rușinos de scăzut, al copiilor care optează pentru învățământul vocațional, profesional, dual — 12-15% — în condițiile în care asta reprezintă categoria de resursă umană cerută cu disperare de angajatori”, a declarat Marian Staș, expert în educație.

Elevii din mediul urban se pregătesc pentru a intra la licee de top

Mulți dintre absolvenții de gimnaziu, în special din mediul urban, visează însă să ajungă antreprenori sau manageri, tocmai de aceea se orientează către colegiile de top.

„Lupta cea mai grea se va da la liceele renumite din marile orașe, unde, pentru a fi admiși, elevii trebuie să aibă rezultate extraordinare. De exemplu, la Colegiul Național Sfântul Sava din București, anul trecut, ultima medie de admitere de la Matematică-Informatică a fost 9,90”, a transmis Raluca Măndoiu, jurnalist ANtena 3 CNN.

Indiferent la ce liceu intră, elevii își doresc programe școlare adaptate, manuale actualizate și flexibilitatea de a-și alege materiile preferate.

Toate aceste aspecte sunt prevăzute noile planuri-cadru pentru liceu, care ar urma să intre în vigoare din anul școlar 2026-2027.

×
x close