Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum se corectează o greșeală la simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Reguli importante pentru elevii de clasa a VIII-a

Cum se corectează o greșeală la simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Reguli importante pentru elevii de clasa a VIII-a

Au mai rămas doar câteva zile până la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, iar elevii de clasa a VIII-a trebuie să cunoască foarte bine regulile pe care le au de respectat în timpul probelor, precum modul în care pot corecta o greșeală pe foaia de examen.

Cum se corectează o greșeală la simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Reguli importante pentru elevii de clasa a VIII-a
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   10:00

Elevii de clasa a VIII-a vor susține, săptămâna viitoare, simulările naționale pentru Evaluarea Națională 2024.

Prima probă, cea la Limba și literatura română, este programată pentru data de 5 februarie, în timp ce proba la Matematică va fi susținută de elevi următoarea zi, pe 6 februarie.

Simularea pentru Limba şi literatura maternă se va desfășura pe data de 7 februarie.

Probele pentru simulare au fost organizate și la nivel județean, iar elevii s-au putut antrena pentru a rezolva subiectele propuse pentru simularea națională a Evaluării Naționale 2024.

Citește și: Ce conținuturi au fost eliminate din programa pentru simularea Evaluării Naționale 2024

Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sală este permis până la ora 08:30.

De asemenea, elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele propuse, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.

Totodată, repartizarea elevilor pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică.

Elevii primesc subiectele în formă de broșură, care se predă obligatoriu la finalul probei.

Desfășurarea probelor scrise. Reguli pentru elevii de clasa a VIII-a

Potrivit procedurii transmise de Ministerul Educației, la simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale 2024, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând fi solicitate și pagini suplimentare, dacă este cazul.

Pentru itemii obiectivi, în lipsa unui spațiu de rezolvare, elevii vor scrie întâi răspunsurile pe ciornă, apoi vor nota varianta corectă în broșură.

Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor care necesită redactarea, în cazul în care spațiul alocat pentru aceste subiecte nu este suficient. 

De asemenea, tot în acest spațiu poate reluată rezolvarea unui subiect, în cazul în care elevul a greșit.

Totodată, elevul are posibilitatea de a cere foi suplimentare, în cazul în care depășește spațiile din broșură pentru rezolvarea subiectelor, dar și paginile suplimentare liniate de la final.

Cum poate fi corectată o greșeală

În timp ce rezolvă subiectele, elevii își pot da seama că au greșit, însă aceștia trebuie să știe cum pot proceda într-o astfel de situație.

În primul rând, este obligatoriu ca elevii să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar prentru realizarea schemelor la matematică și a desenelor, numai creion negru/ pix sau stilou de culoare albastră.

Potrivit procedurii, la proba de limba și literatura română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

Totodată, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

Art. 10 – „(15) Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect.

(16) Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșura pentru redactarea răspunsurilor pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua formularea răspunsurilor.”

Sunt permise la probele scrise de la simulare:

La proba de limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Procedura privind organizarea și desfășurarea probelor din cadrul Evaluării Naționale 2024 poate fi descărcată AICI.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 

Prima probă care va fi susținută de elevii de clasa a VIII-a în cadrul simulărilor naționale este cea la Limba și literatura română, urmând apoi proba la Matematică. 

Ultima probă scrisă va fi cea la Limba și literatura maternă, potrivit calendarului:

  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Astfel, rezultatele obținute de elevi vor fi comunicate pe data de 23 februarie.

Calendar Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close