Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clișeele de Sărbători

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clișeele de Sărbători

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clișeele de Sărbători
22 Dec 2017   •   11:56

Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre clișeele folosite de sărbători. De unde vorbeam şi noi ca oamenii, acum ne lăsăm cotropiţi de clişee. Trimitem mesaje cu „primii fulgi de nea" sau sms-uri care încep cu „fie ca". Asta în viaţa privată. Dar dacă eşti jurnalist, în perioada asta parcă începi să vorbeşti altă limbă. Acesta este un mic ghid pentru noi, cei din presă, ca să nu vă exasperăm pe dumneavoastră, cei care ne urmăriţi.

Capitolul întâi: pregătirile. Iată cum sună ştirile: "Mai sunt câteva zile până la cea mai frumoasă sărbătoare din an. Iată de ce toţi românii iau cu asalt magazinele, inclusiv pe cele on-line." Până nu luăm cu asalt magazinele şi pârtiile, nu e sărbătoare adevărată. Îmi pare rău să vă spun, dar aşa e. Apoi, de la ştiri aflăm în fiecare an cât sunt dispuşi românii să cheltuiască pe carnea de porc, pe cozonac, pe cadouri şi pe brad. Ei, şi românii „scot din buzunar atâţia lei ca să aibă ce pune pe masă".

Odată terminate pregătirile, începe cheful. Capitolul al doilea: petrecerea. Tradiţionala ştire despre cum s-au distrat românii: „Distracţia e în toi acum la munte, iar pensiunile sunt pline ochi. Gospodinele au pus pe masă bucate alese şi, cu mic, cu mare, oamenii au uitat de griji şi au petrecut pe cinste." Sună cunoscut? Cred şi eu! În fiecare iarnă, petrecerea „e în toi" şi distracţia „e pe cinste". Acest „pe cinste" vine la datorie la fiecare Crăciun şi mai ales de Revelion. Ei, dar prea multă voie bună strică, aşa că intră în arenă iadul alb.

Capitolul al treilea: sfânta ninsoare. Când în sfârşit ninge, ne vom exprima drăgălaş: "Cei mici au fost cei mai fericiţi de primii fulgi de nea şi au profitat din plin de ninsoare". Dar când va fi iarnă adevărată, autorităţile "vor fi luate pe nepregătite". Iar textul rostit de prezentatori va fi ca pentru sfîrşitul lumii: "Bun găsit, doamnelor şi domnilor! Iadul alb loveşte România. Meteorologii anunţă apocalipsa: nămeţi de un metru şi ger năprasnic. Este cod portocaliu de viscol în capitală şi în mai multe judeţe din ţară." Nu e glumă. E un text din ianuarie anul acesta, din presa scrisă. Iadul alb se va dezlănţui şi iarna asta, aşa că eu doar v-am făcut încălzirea.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close