Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. De ce e greșit să spunem ”alcoolemia din sânge”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. De ce e greșit să spunem ”alcoolemia din sânge”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. De ce e greșit să spunem ”alcoolemia din sânge”
de M.Z.    |    22 Mar 2017   •   11:10

Ana Iorga a vorbit miercuri, la rubrica Pe cuvânt, despre folosirea improprie a cuvântului „alcoolemie", pe care-l auzim foarte des în ştirile despre accidente rutiere. 

O fi corect să spunem „alcoolemia din sânge"? Dar „alcoolemia din aerul expirat"? Nu prea.

Alcoolemia este „prezența temporară a alcoolului în sânge; procentul de alcool prezent în sânge". Cu alte cuvinte, cantitatea de alcool aflată, temporar, în fluxul sangvin al unei persoane. Aşadar, e incorect să spunem „alcoolemia din sânge", e pleonasm. Alcoolemia înseamnă deja procentul de alcool din sânge. 

Iată câteva exemple incorecte de pe internet: „Testarea alcoolemiei din sânge" sau „Vinovatul avea alcoolemie în sânge destul încât să porneşti o distilerie". 

Putem foarte uşor corecta aceste exemple spunând simplu, doar ”alcoolemie”, nu ”alcoolemie din sânge”. Avem la dispoziţie şi sinonime. Putem spune: „concentrația de alcool în sânge" sau „nivelul de alcool în sânge". ”Alcoolemia din sânge” este însă pleonasm.  

Acum, mai este o problemă. Alcoolemia se poate măsura în aerul expirat, prin probe de sânge sau de urină, în ultimul caz se numește alcoolurie. E nefericit să spunem „alcoolemia din sânge", am stabilit asta deja. Dar o fi corect să spunem „alcoolemia din aerul expirat"? Nu chiar. 

Alcoolemia se referă la concentraţia de alcool din sânge, nu la cea din aerul expirat. De altfel, Codul Rutier face diferenţa dintre aceste repere atunci când stabileşte valoarea limită a alcoolului în sânge, dincolo de care apare răspunderea penală. Această limită este o concentraţie de 0,80 g/l de alcool pur în sânge, care este echivalentă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Cel mai onest ar fi să spunem simplu, ”alcoolemie”, atunci când vorbim de cantitatea de alcool din sânge, fără alte completări. Sau „concentrația de alcool în sânge". Iar când ne referim strict la valorile obţinute în urma testului cu fiola la faţa locului, putem spune „concentraţia de alcool în aerul respirat".


GREŞIT:
Testarea alcoolemiei din sânge (i-medic.ro)
Vinovatul avea alcoolemie în sânge destul încât să porneşti o distilerie (4tuning.ro)

CORECT:
alcoolemie
concentrația de alcool în sânge
nivelul de alcool în sânge

GREŞIT:
alcoolemia din sânge
alcoolemia din aerul respirat

CORECT:
alcoolemie
concentrația de alcool în sânge
concentraţia de alcool în aerul respirat

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close