Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. În ce contexte folosim corect adjectivul „propriu''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. În ce contexte folosim corect adjectivul „propriu''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. În ce contexte folosim corect adjectivul „propriu''
21 Dec 2018   •   10:47

Cum vi se par formulările: „propria lui soră", „propriul său drum", „Îşi are propria sa evoluţie". Au fost considerate de-a lungul timpului pleonasme. De fapt o astfel de structură a fost denumită în gramatică „pleonasm al posesiei", adică e o exprimare redundantă a posesiei atunci când spui „propria lui soră". Să vedem de ce.

S-a spus că astfel de structuri sunt pleonastice pentru că ideea de posesie este exprimată şi prin adjectivul „propriu", şi printr-un adjectiv povesiv „său, sa" sau un pronume personal în genitiv, cum e aici „lui", „propria lui soră". „Propriu" are la origine adjectivul latinesc „proprius" şi franţuzescul „propre". Înseamnă: „care aparţine cuiva în mod exclusiv".

Totuşi, cînd spun: „Le-am dat explicaţia proprie", vorbitorii simt că adjectivul „propriu" e insufiecient pentru a exprima riguros persoana la care se face referire. Adică le-am dat „propria mea explicaţie" sau „propria lui explicaţie" sau „propria noastră explicaţie". Este unul dintre motivele pentru care se crede că a apărut această exprimare pleonastică.

Pleonasmul poate fi şi mai accentuat dacă spunem de pildă: „Şi-a deschis propria lui firmă". Avem aici şi adjectivul „propriu", şi adjectivul posesiv „sa", şi reflexivul din „şi-a deschis", care are şi el valoare posesivă.

Acum acest pleonasm se justifică într-o oarecare măsură pe dorinţa vorbitorului de a insista pe ideea de posesie, de apartenenţă. E cumva motivat stilistic, există o intenţie de a sublinia riguros posesia. Deci nu e cea mai gravă greşeală. Totuşi, se pot evita situaţiile în care apar trei mărci ale posesiei. Adică putem încerca să nu spunem: „Îşi are propria sa motivaţie.". Putem spune: „Îşi are propria motivaţie" sau „Are propria sa motivaţie".

Încă un argument care să ne arate că astfel de structuri repetitive nu sunt chiar nemaivăzute în limba romînă. Lingviştii au comparat situaţia cu un caz similar, cel al dublării complementelor direct şi indirect: „Îl sun pe el" sau „Îţi dau ţie cartea".

În concluzie, putem fi destul de toleranţi cu exprimări ca: „propria lui afacere", dar ar fi de evitat o structură ca: „Îşi are propria lui afacere", unde posesia e exprimată prin trei cuvinte.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close