Antena 3 CNN Actualitate Educație Cât de prețioasă e virgula atunci când scriem cele mai frecvente urări sau felicitări sau mesaje de mulțumire

Cât de prețioasă e virgula atunci când scriem cele mai frecvente urări sau felicitări sau mesaje de mulțumire

Asta vom vedea astazi! Si cat de enervant e cand lipseste sau cand apare in plus unde nu are ce sa caute! "La multi ani, Ioana! Multumesc, Mihai! Felicitari tuturor!" N-o sa va vina sa credeti, dar se greseste masiv in aceste situatii.

Cât de prețioasă e virgula atunci când scriem cele mai frecvente urări sau felicitări sau mesaje de mulțumire
de Ana Iorga    |    12 Oct 2020   •   14:05

Multă lume scrie "La multi ani Maria!" asa. Poate nu va deranjeaza, dar pe mine ma agaseaza cand vad asta si nu sunt vreo sensibila. Maria este un cuvant in cazul vocativ. Or, vocativele, stim din scoala, se izolează prin virgulă de restul enuntului. Ele pot aparea si singure, cu semnul exclamării, dar dacă sunt integrate ca aici in enunt, trebuie o virgulă inainte.

Corect este aici să scriem: "La multi ani, Maria!". Virgulă inainte de Maria, care e cuvântul în vocativ. Foarte multă lume omite această virgulă. Dar ce e si mai frustrant este ca aici nu apare virgula, in schimb intr-o formula similara apare, desi e gresită.

De exemplu: "La mulți ani, tuturor! La mulți ani, fiecărui copil! Bravo vouă!". Par exemple identice, totusi nu sunt. Aici nu mai avem un cuvant in vocativ. Tuturor, fiecărui copil si vouă sunt in dativ, asa ca nu trebuie izolate prin virgulă!

Prin urmare, vom scrie corect aceste cuvinte fără virgulă. Nu avem vocative, ci dative.

Acelasi lucru se intampla si cu alte formule. Sunt gresit scrise aceste exemple: "Bună ziua, tuturor! Mulțumesc, tuturor! Mulțumesc Maria!". In primele 2 exemple sunt izolate dativele, nu trebuie, iar in al treilea lipseste virgula inainte de vocativ.

Corect, aceste exemple ar trebui scrise asa: Fara virgulă primele 2, cu virgulă al treilea.

Ca să retineti, diferenta e foarte simpla: "La multi ani, Maria!" este o urare cu un nume propriu în vocativ, care trebuie separat prin virgula. Pe cand "La multi ani Mariei!" nu este o adresare directa, numele propriu este in dativ, asa ca nu scriem cu virgula. De obicei, multi pun virgula exact pe dos. Retineti aceste reguli, sunt elementare.

Să nu stăpânesti virgula e un pic jenant. Nu-i vorbă, e cel mai dificil semn dintre semnele de punctuatie,dar in astfel de cazuri regula e simplă si nu avem nicio scuză. Atat pentru azi la gramatica.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close