Antena 3 CNN Actualitate Educație Admitere la liceu 2023: Astăzi sunt publicate rezultatele de la repartizarea computerizată

Admitere la liceu 2023: Astăzi sunt publicate rezultatele de la repartizarea computerizată

Ministerul Educației publică astăzi rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee, după ce, anterior, a fost publicată ierarhia la nivel naţional a elevilor care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 - 2024.

Admitere la liceu 2023: Astăzi sunt publicate rezultatele de la repartizarea computerizată
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    19 Iul 2023   •   10:45

Calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024 arată că miercuri, 19 iulie, ministerul Educaţiei a publicat pe admitere.edu.ro rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee a absolvenților de clasa a VIII-a care au susţinut Evalurea Naţională 2023. 

Elevii vor vedea pe site-ul ministerului Educaţiei liceul la care au fost repartizaţi, profilul şi specializarea. Odată cu publicarea rezultatelor, vor fi afişate şi listele cu locurile rămase neocupate, pentru a doua etapă a admiterii la liceu.

Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională.

Repartizările pe fiecare județ în parte – prima etapă:

  1. ALBA
  2. ARAD
  3. ARGEȘ
  4. BUCUREȘTI
  5. BACĂU
  6. BIHOR
  7. BISTRIȚA-NĂSĂUD
  8. BRĂILA
  9. BOTOȘANI
  10. BRAȘOV
  11. BUZĂU
  12. CLUJ
  13. CĂLĂRAȘI
  14. CARAȘ SEVERIN
  15. CONSTANȚA
  16. COVASNA
  17. DÂMBOVIȚA
  18. DOLJ
  19. GORJ
  20. GALAȚI
  21. GIURGIU
  22. HUNEDOARA
  23. HARGHITA
  24. ILFOV
  25. IALOMIȚA
  26. IAȘI
  27. MEHEDINȚI
  28. MARAMUREȘ
  29. MUREȘ
  30. NEAMȚ
  31. OLT
  32. PRAHOVA
  33. SIBIU
  34. SĂLAJ
  35. SATU-MARE
  36. SUCEAVA
  37. TULCEA
  38. TIMIȘ
  39. TELEORMAN
  40. VÂLCEA
  41. VRANCEA
  42. VASLUI

Cum se face repartizarea computerizată

Repartizarea computerizată ţine cont de preferinţele completate de către elevi şi părinţi și de media la Evaluare Națională, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu.

Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cât mai multe opţiuni, indiferent de preferinţele lor, pentru a nu exista riscul de a rămâne nerepartizaţi. „Completează cât mai multe opțiuni - calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!”

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată (o etapă), în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

Citeşte şi: Cu ce medie se intră la liceu în 2023. Top cele mai bune licee din România

Algoritmul de repartizare

La repartizarea computerizată, când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere. Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

Exemplu: se verifică prima opțiune a candidatului curent; în cazul în care opțiunea este validă și mai există locuri la această opțiune, este considerat admis la această opțiune și se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opțiune de pe fișă etc.

Observație: o opțiune este invalidă dacă: codul opțiunii alese de candidat nu există; opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă și candidatul nu a susținut-o; opțiunea aleasă este cu predare în limba maternă iar candidatul care a susținut Evaluarea Națională cu probă de limba maternă a optat pentru calculul mediei de Evaluare fără a lua în considerare nota de la proba de limba maternă.

În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. Situația poate să apară în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.

Repartizare licee 2023. Criteriile de departajare a candidaților cu medii egale

În cazul mediilor egale, în metodologie este prevăzută procedura pentru departajare. Se folosesc în ordine următoarele criterii:

  • nota la Evaluare Națională – proba de limba și literatura română
  • nota la Evaluare Națională – proba de matematică
  • nota la Evaluare Națională – proba de limbă maternă /proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, pentru candidații care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII

Dacă la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate notele/mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Extras din  Ordinul nr. 5.243/2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 6 septembrie 2022

(19) Candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunțat, în scris, la locul ocupat și candidații care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, se repartizează în a doua etapă de admitere în învățământul liceal, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023—2024.

(20) Repartizarea candidaților menționați la alin. (19) în a doua etapă de admitere în învățământul liceal, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023—2024 se realizează de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, calculate conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, conform unei proceduri aprobate de aceasta, publicată pe site-ul inspectoratului școlar și comunicată unităților de învățământ. Repartizarea acestor candidați în clasele în care, în urma primei etape de admitere, efectivul de elevi este egal sau mai mare decât media legală de 24 de elevi se face cu respectarea criteriului referitor la media de admitere, conform prevederilor alin. (16).

(21) După repartizarea candidaților menționați la alin. (12) în prima etapă de admitere computerizată, după rezolvarea situațiilor speciale și după a doua etapă de admitere se repartizează și absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională și cărora nu li se poate calcula media de admitere conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin.

(22) Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a menționați la alin. (21) se realizează de către comisia județeană de admitere/a municipiului București, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V—VIII. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicată pe site-ul inspectoratului școlar și comunicată unităților de învățământ.

(23) Candidații menționați la alin. (21) și art. 10 nu pot fi repartizați în clasele în care, în urma primei etape de admitere, efectivul de elevi este egal sau mai mare decât media legală de 24 de elevi.

(25) Candidații pot participa la repartizarea computerizată într-un singur județ. Înscrierea candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ se realizează la unitatea de învățământ din care provin candidații, conform unei proceduri elaborate de Comisia națională de admitere. Comisia națională de admitere stabilește, prin procedură, și modalitățile de completare a opțiunilor și de transmitere a fișelor de înscriere, de înregistrare a datelor în baza de date și de comunicare a rezultatelor acestor candidați.

Cum s-a calculat media de admitere la liceu

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Prin urmare, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Capacitate.

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei generale  la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.

În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar.

Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.

În cazul liceelor vocaționale, elevii vor susține probe de aptitudini, care vor fi luate în cosiderare pentru calcularea mediei de admitere la liceu. Astfel,

1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere

MFA = media finală de admitere.

2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere

MFA = media finală de admitere.

3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștintelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;

MA = media de admitere

MFA = media finală de admitere.

Ce urmează după repartizarea computerizată

Între 20 și 25 iulie, candidații vor depune dosarul la școala la care au fost repartizați. Sfatul ministerului Educației este ca elevii să urmărească toate canalele de informare ale liceului în care a fost admis, pentru programul înscrierilor.

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Constestații la repartizarea computerizată

Între 26 și 28 iulie, se soluționează cazurile speciale.

Situațiile speciale sunt prevăzute la art. 54 alin. (1) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, cu modificările şi completările ulterioare.

 

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close