Antena 3 CNN Actualitate Educație Școlile din România ar putea introduce sala de detenție pentru elevii care deranjează orele

Școlile din România ar putea introduce sala de detenție pentru elevii care deranjează orele

Profesorii vor putea da lecturi suplimentare sau fișe de lucru cu exerciții

sala de detentie elevi
Școlile din România ar putea introduce sala de detenție pentru elevii care deranjează orele
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2024   •   23:35

Elevii care perturbă orele ar putea fi reținuți într-o sală, sub supravegherea unui profesor, unde să citească sau să rezolve fișe de lucru. Noutatea se regăsește în proiectul de Statut al Elevului 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației miercuri, 12 iunie.

Elevii ar urma să fie duși într-o sală special alocată acestui proces, la decizia profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o, potrivit sursei citate.

Activitățile pe care le-ar avea de făcut sunt stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul, conform prevederii din Statutul Elevului 2024, aflat în stadiul de proiect.

Două exemple date sunt „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Nu este clar dacă elevilor din detenție li se va pune absență.

Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acea vreme, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” mai propuneau și reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC.

Iată ce prevede documentul:

„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.

În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”.

Pe lângă încăperea in care ar urma sa stea elevii care deranjează ora, Ministerul Educației mai propune ca angajații școlii să poată lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close