Antena 3 CNN Actualitate Emil Boc, printre primii români care s-au vaccinat anti-COVID cu serul AstraZeneca. Declaraţia sa a făcut valuri pe reţelele sociale

Emil Boc, printre primii români care s-au vaccinat anti-COVID cu serul AstraZeneca. Declaraţia sa a făcut valuri pe reţelele sociale

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a primit, luni, prima doză de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.

Emil Boc, printre primii români care s-au vaccinat anti-COVID cu serul AstraZeneca. Declaraţia sa a făcut valuri pe reţelele sociale
Sursa foto: Facebook/EmilBoc
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2021   •   13:12

"Azi m-am vaccinat cu vaccinul AstraZeneca. Totul Ok. Recomand tututor să se vaccineze. Nimeni nu este în siguranță până când toți vom fi în siguranță!

Maratonul continuă, în final toți vom fi învingători! Mulțumiri speciale corpului medical clujean pentru profesionalism, implicare și sprijin în combaterea pandemiei COVID-19.

Până în data de 14 Februarie, în județul Cluj s-au vaccinat 62.980 persoane, dintre care 39.511 în prima etapa și 22.569 în etapa a doua", a postat Boc pe contul său de Facebook.

Postarea sa a strâns în mai puţin de o oră peste 300 de comentarii şi aproape 100 de distribuiri.

Primarul municipiului Cluj-Napoca se numără printre primii vaccinaţi cu produsul dezvoltat de compania anglo-suedeză. Emil Boc are 54 de ani şi se încadrează în intervalul de vârstă 18 - 55 ani, vizat de autorităţile române pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

Azi m-am vaccinat cu vaccinul AstraZeneca. Totul Ok. Recomand tuturor să se vaccineze. Nimeni nu este în siguranță până...

Publicată de Emil Boc pe Luni, 15 februarie 2021

Vaccinarea cu serul AstraZeneca a început luni în România

Din data de 15 februarie în România începe vaccinarea cu AstraZeneca, pentru care sunt programate peste 142.000 de persoane.

Până duminică seara s-au programat 923.247 persoane. Din cele peste 1,5 milioane de programări, 673.593 sunt pentru prima doză, iar 923.247 pentru doza a doua. Din cele 142.100 de programări pentru AstraZeneca, 69.671 sunt femei iar 72.429 sunt bărbați.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca?

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni.

Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului?

Vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză.

Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută.

Într-o altă investigație, s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul a primit aprobare în multe țări.

×
Subiecte în articol: Emil Boc astrazeneca
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close