Antena 3 CNN Actualitate Expert în comunicare: „Epidemia de știri false despre coronavirus, mai contagioasă decât boala în sine”

Expert în comunicare: „Epidemia de știri false despre coronavirus, mai contagioasă decât boala în sine”

Epidemia de știri false poate fi, uneori, mai periculoasă decât epidemia de coronavirus în sine, susține expertul în comunicare Flavia Durach, care atrage atenția asupra faptului că trebuie să acordăm mai multă atenție surselor din care ne informăm.

Expert în comunicare: „Epidemia de știri false despre coronavirus, mai contagioasă decât boala în sine”
Sursa foto: Pixabay
28 Feb 2020   •   10:02

Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice din SNSPA, a explicat pentru emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, de la Libertatea, cum ne putem proteja de ”infodemie”, epidemia de știri false:

”Știrile false care circulă în mediul online sunt o problemă care a preocupat cercetătorii, dar și publicul încă din 2016, dar e prima situație când avem de-a face cu două epidemii în paralel: cea efectivă, a virusului și cea de informații, care de multe ori poate fi mai contagioasă”, a spus Durach. Ce trebuie făcut ”Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne uităm la sursă. Chiar dacă un prieten de-al nostru a distribuit o știre pe Facebook, noi trebuie să vedem care este sursa știrii, cine a produs-o. Este una oficială, cum ar fi Ministerul Sănătății sau OMS? Sau este o sursă obscură, este un site mai mic, un blog de opinie?”, precizează expertul.

”Cu alte cuvinte, ne uităm mai întâi la sursă, după care ne uităm la cum este construit textul. Este o logică a textului sau nu? Sunt oferite date statistice, dar nu din burtă, ci cu trimitere directă la sursa datelor? Apoi, trebuie să ne uităm dacă textul conține greșeli de gramatică, cuvinte alarmiste- ”șoc”, ”groază”, ”tragedie”. Am văzut undeva formularea este o epidemie gravă și fatală. Aceste cuvinte sunt menite să genereze atenție”, spune Flavia Durach.
 

×
Subiecte în articol: Flavia Durach coronavirus epidemie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close