Antena 3 CNN Actualitate Este sau nu politicos să răspundem cu CE la o replică pe care nu am înţeles-o bine?

Este sau nu politicos să răspundem cu CE la o replică pe care nu am înţeles-o bine?

Ana Iorga vă oferă o nouă lecţie de gramatică şi îi răspune unei telespectatoare care a întrebat-o dacă este potrivit să spunem ce atunci când răspundem printr-o întrebare la ceva. Adică, atunci când nu am înţeles bine ce ne-a spus interlocutorul şi îi cerem să repete.

Este sau nu politicos să răspundem cu CE la o replică pe care nu am înţeles-o bine?
de Iulia Gorgorin    |    19 Aug 2020   •   15:15

''Daniela Boboc întreabă dacă este politicos să răspunzi cu ce în anumite contexte şi spune că toată copilăria a fost învăţată să spună poftim, în loc de ce.

Da, cred că toţi am fost îndemnaţi la un moment dat să spunem poftim în loc de ce, pentru că ce, nu ar fi deloc elegant.

Adevărul e undeva la mijloc şi cel mai bine este să vedem ce menţiuni stilistice fac dicţionarele în privinţa acestui ce interogativ.

DEX şi alte dicţionare importante menţionează poftim ca sinonim al lui ce în aceste contexte pe care vi le-am spus, dar precizarea stilistică este una importantă.

Ce ca răspuns la o replică pe care nu ai înţeles-o bine este familiar, aşadar aparţine nivelului mai relaxat de exprimare, deci nu e la fel de elegant ca poftim.

Ce poate avea valoare de intejecţie în contexte în care ne exprimăm uluirea, mirarea. Exemplu: Cum adică, cum aşa? (...)

Mai avem un ce cu intonaţie prelungită, cu valoare de interjecţi. Exemplu: Nu a confirmat încă prezenţa. Ce?!'', a spus Ana Iorga.

Mai multe explicaţii, în imaginile de mai sus!

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close