Antena 3 CNN Actualitate Evaluarea Naţională 2020, sesiunea specială. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat la Limba română

Evaluarea Naţională 2020, sesiunea specială. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat la Limba română

Elevii care susțin luni dimineața proba de Limba și literatura română, la sesiunea specială a Evaluării Naționale, trebuie să motiveze, într-o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, apartenența la basm a unui text la prima vedere.

Evaluarea Naţională 2020, sesiunea specială. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat la Limba română
Sursa foto: Hepta
de Denisa Nedelcu    |    29 Iun 2020   •   12:45

La subiectul I A, elevii claselor a VIII-a care au nu au susţinut prima sesiune a Evaluării au de răspuns la mai multe întrebări legate de un paragraf din basmul popular cules de Ovidiu Bârlea, „Cu Petrea Făt-Frumos, șteblă de busuioc, născut la miezul nopții”. Ei trebuie să găsească sinonimele unor cuvinte, să explice rolul cratimei din diferite sintagme şi să explice modul de formare al unor cuvinte date.

În continuarea cerinţelor, elevilor li se cere să scrie două idei din textul dat la prima vedere, să găsească cuvinte care conţin diftong şi să răspundă la o întrebare punctuală din basmul „Cu Petrea Făt-Frumos, șteblă de busuioc, născut la miezul nopții”. 

La subiectul I B, absolvenții școlii gimnaziale trebuie să motiveze de ce textul precizat anterior este un basm şi li se oferă câteva idei de bază în realizarea acestei argumentări.

Subiectul al II-lea pe care trebuie să-l rezolve elevii de clasa a VIII-a se referă la redactarea unei narațiuni, de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o curte şi li se dau câteva idei care să-i ajute la compunerea textului. În continuare, elevii mai au un text pe marginea căruia trebuie să răspundă la câteva întrebări punctuale.

Evaluarea Naţională 2020, sesiunea specială

Un număr de 216 elevi, care nu au putut susține Evaluarea Națională în același timp cu colegii lor, din cauza epidemiei de COVID-19, s-au înscris la etapa specială a examenului, care a început luni, cu proba de Limba și literatura română, informează Ministerul Educaţiei.

Pentru aceşti absolvenţi ai clasei a VIII-a, marți va avea loc proba la Matematică, la care sunt 206 candidați înscriși, iar miercuri va avea loc proba la Limba și literatura maternă, la care s-au înscris nouă candidați.

Primele rezultate se vor afișa joi, 2 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Apoi, rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Cum se desfăşoară examenele

În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2. Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat", spun reprezentanţii MEN.

"Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru”, adaugă reprezentanții MEN.

Elevilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, dar și cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc).
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close