Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere. Pensia lui Augustin Lazăr, gaură în bugetul statului

Exces de putere. Pensia lui Augustin Lazăr, gaură în bugetul statului

Exces de putere. Pensia lui Augustin Lazăr, gaură în bugetul statului
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Apr 2019   •   21:26

Președintele Klaus Iohannis primește de la ministrul Justiției cererea de revocare din revocare din funcție a procurorului general. Iohannis nu are dreptul, potrivit deciziei CCR, de a refuza semnarea acestei revocări.

Cu toate acestea, o face. fără măcar de a invoca un motiv legal. Motivul este acela că așteaptă decizia din instanță în privința acțiunii deschise de Augustin Lazăr.

Ca atare, vineri, Augustin Lazăr se pensionează din funcția de procuror general al României. Dacă ar fi fost revocat, s-ar fi pensionat din funcția de procuror șef.

Oana Zamfir și Adrian Ursu au prezentat, vineri, la "Exces de putere", o comparație între cele două pensii, cea pe care ar fi luat-o daca era revocat și actuala pensie, de care va beneficia cu ajutorul lui Kaus Iohannis.

"Noi comparăm ce avem în declarațiile de avere, respectiv venitul net. Pensia se calculează însă din indemnizația brută. Am comparat net cu net, ca atare diferența va fi aceeași în net.

Salariul lui Augustin Lazăr ca procuror șef la Alba, potrivit declarației de avere: 22.000 de lei/ lunar. Pensia - 17.600 de lei. Salariul de procuror general al lui Augustin Lazăr este de 35.619 lei/lună, pentru că aici sunt adăugate sporuri substanțiale, respectiv 4.170 lei pentru condiții deosebite de muncă, 3.649 de lei sporul de confidențialitate etc. Astfel, pensia ar fi de 28.495 de lei, dacă s-ar calcula din net. Calculându-se din brut ea este mult mai mare. Diferența rezultă undeva la 10.895 de lei/lună.

130.740 de lei aduce în plus într-un an în conturile lui Augustin Lazăr refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l revoca din funcție", a explicat Oana Zamfir.

sursa: Antena 3/Exces de putere

"Problema este că nu avem nicio garanție că în urma revocării ar fi fost trimis ca și procuror șef la Alba. Ar fi rămas procuror de execuție. Deci, prezumata pensie de procuror șef la Alba este doar la nivel enunțiativ.

La nivelul de salariu de procuror de execuție lucrurile stau și mai rău. Și prejudiciul ar fi sporit corespunzător", a spus avocatul Alice Drăghici, la "Exces de putere".

×
Subiecte în articol: Exces de putere Klaus Iohannis
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close