Antena 3 CNN Actualitate Filmul arestării lui Florian Tudor, zis "Rechinul", în Mexic. Românul a fost luat pe sus de ofiţerii mexicani

Filmul arestării lui Florian Tudor, zis "Rechinul", în Mexic. Românul a fost luat pe sus de ofiţerii mexicani

"Rechinul", cel mai căutat român de peste Ocean, a fost arestat de autoritățile din Mexic. E acuzat că ar conduce o grupare mafiotă în Cancun, care a furat peste 1 miliard de dolari.

Filmul arestării lui Florian Tudor, zis "Rechinul", în Mexic. Românul a fost luat pe sus de ofiţerii mexicani
de Georgiana Adam    |    28 Mai 2021   •   09:24

Pe numele lui Florian Tudor, zis Rechinul, exista un mandat de arestare în lipsă încă din luna martie. Alături de el a fost reţinut şi avocatul său şi un agent al Ministerului Public Federal. Ambii au sărit în apărarea lui şi au încercat să împiedice încătuşarea sa.

Rechinul a fost imobilizat de ofițeri în sediul parchetului general.

Avea mandat de arestare, emis de autoritățile române din luna martie, însă nu a fost deranjat de nimeni în Mexic. Un judecător de peste Ocean trebuie să analizeze cererea de extrădare de la București. Procurorii DIICOT de la noi așteaptă să primească undă verde pentru a-l sălta. S-ar putea întâmpla chiar săptămâna viitoare.

Șapte capete de acuzare are Florian Tudor în dosarul din România: grup infracțional organizat, cinci infracțiuni de șantaj şi instigare la tentativă de omor. Acesta este acuzat că este liderul rețelei de clonare de carduri care acționează în 15 ţări. Florian Tudor a negat de fiecare data că are milioane de dolari ascunși prin casă şi că spală bani pentru cartelul de droguri.

Presupusul lider al mafiei românești din Mexic, a fost arestat în Quintana Roo, joi seara, de agenții Procuraturii Generale (FGR). Potrivit primelor rapoarte, omul de afaceri este reținut printr-un ordin în scopuri de extrădare.

Reținerea acestuia a fost posibilă în urma unor eforturi conjugate ale Ministerului Justiției, ambasadei României din Mexic si ale celor de la cooperare internațională.

"Agenții FGR au executat un mandat de arestare provizorie în scopuri de extrădare acordat de un judecător de control împotriva lui Florian. P", au precizat autoritățile mexicane, într-un comunicat.

El Tiburon, arestat şi eliberat în 2019, ar fi făcut afaceri cu El Chapo

Craioveanul Florian Tudor, a fost arestat în 2019 dar a fost eliberat după puţin timp.

Tudor este unul dintre cei cărora le-au fost blocate conturile în operaţiunea "Caraibe", având ca obiectiv destructurarea reţelei desfăşurată în perioada în care românii veniţi în scop turistic la Cancun au început să fie sechestraţi de poliţie pe aeroport, în baza unei aşa-numite alerte colective de securitate.

În timp ce turiştii sosiţi de la Bucureşti erau reţinuţi pe aeroport, cu paşapoartele şi telefoanele mobile confiscate, altor numeroși români, de astă dată din gruparea lui Florian Tudor, le erau blocate conturile.

Tranzacţiile suspecte investigate de autorităţile mexicane anti-fraudă se ridică la zeci de milioane de dolari însă prejudiciul provocat de gruparea care, în timp, a ajuns la circa 1.000 de membri este estimat la 1,2 miliarde de dolari.

Locotenentul Rechinului, executat cu focuri de armă în plină stradă

Presa mexicană a scris că gruparea lui El Tiburon ar fi făcut afaceri cu cartelul condus, în trecut, de celebrul Joaquin "El Chapo" Guzman, condamnat între timp la închisoare pe viaţă şi deţinut într-un penitenciar din SUA.

Până în prezent, "Rechinul" Florian Tudor pare greu de anihilat: în urma unui conflict cu un locotenent al său, Constantin Marcu, acesta din urmă a fost înjunghiat, dar a supravieţuit.

După externarea din spital, subordonatul rebel a fost executat prin împuşcare în plină stradă, la mică distanţă de casa "Rechinului".

Operaţiunea Caraibe: Anihilarea, cu ajutorul FBI, a unei reţele româno-mexicane de infractori 

"Operaţiunea Caraibe", acţiunea la care a colaborat şi FBI, s-a soldat cu blocarea pe scară largă a conturilor a numeroşi membri ai grupării infracţionale, a precizat UIF, organismul mexican de investigare a criminalităţii financiare.

Anchetatorii au analizat câteva sute de tranzacţii suspecte, în valoare de aproximativ 16,5 milioane de dolari, precum şi extrase de cont aferente unui număr de peste 500 de operaţiuni cu o valoare de circa 6 milioane de dolari.

Totodată, UIF a examinat operaţiuni internaţionale prin intermediul cărora au fost virate sume în valoare de 12,3 milioane de dolari. În alte peste 300 de transferuri au fost încasaţi 11,3 milioane de dolari.

Conform investigatorilor, membrii reţelei au mai emis şi aproape 2.000 de cecuri iar în cadrul a câteva mii de tranzacţii, ei au rulat sume la nivelul a peste 100 de milioane de dolari.

"Graţie muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF, s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană", au precizat autorităţile mexicane.

Cinci din români din cei peste 200, blocaţi la Cancun la finalul anului trecut, au fost returnaţi în ţară

Turiștii români blocați de autorităţi pe aeroportul din Cancun au fost lăsați, să intre în Mexic, cu excepția a 5 cetățeni români.

Aceştia au fost opriţi din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, a anunțat, joi, Ministerul de Externe.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a spus la Antena 3 că a obţinut din partea omologului său mexican promisunea că autorităţile acestei ţări nu vor mai da curs "alertelor de securitate colectivă", din cauza cărora au fost sechestraţi iniţial toţi turiştii români ajunşi în ultima săptămâna în staţiunea turistică mexicană.

×
Subiecte în articol: rechinul Florian Tudor
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close