Antena 3 CNN Actualitate Financial Times: Oltchim, o nouă privatizare controversată în România

Financial Times: Oltchim, o nouă privatizare controversată în România

Financial Times: Oltchim, o nouă privatizare controversată în România
de N.B.    |    01 Oct 2012   •   14:56

Reputaţia României în ceea ce priveşte privatizările companiilor de stat din ultimii 20 de ani este cât se poate de proastă. Financial Times observă că Oltchim este cea mai nouă "ispravă" a guvernărilor post-decembriste în materie de privatizări confuze, prost gândite sau gestionate defectuos.

"Privatizările din România au dobândit o reputaţie de controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat", scrie blogul FT.

Blogul trece în revistă evenimentele premergătoare licitaţiei şi desfăşurarea acesteia. Jurnaliştii observă faptul că Dan Diaconescu a făcut o ofertă destul de suspectă în momentul în care a licitat 45 de milioane de euro pentru 54,8 % din acţiunile Oltchim, deţinute de stat.

Conform consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, citat de FT, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur şi simplu "teatru politic".

"Preţul nostru a fost calculat în funcţie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este să atragem un jucător important şi am avut discuţii, însă nu sunt în poziţia de a dezvălui cu cine. Veţi fi foarte, foarte impresionaţi de următorii noştri paşi", a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

În timp ce Guvernul şi câştigătorul licitaţiei se află de părţi diferite ale baricadei, reputaţia României privind programul de privatizări se adânceşte tot mai tare într-o zonă în care o ţară fără resurse financiare importante nu doreşte să se afle. Cu privatizări ratate sau desfăşurate ub semnul confuziei, şansele României de a atrage investitori care să o scape de companiile de stat ce pierd bani scad pe zi ce trece.

Financial Times îl citează pe şeful departamentului de cercetare pieţe de capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu, care a declarat că "există toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, după cum arată declaraţiile din presă şi poziţiile oficiale ale Guvernului. Privatizarea Oltchim este doar una din provocările cheie ale autorităţilor române care nu pot fi amânate până după alegerile din decembrie: găsirea de soluţii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfă, Tarom sau Poşta Română. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atenţia asupra posibilităţii ca procesul de privatizări conventi cu FMI şi UE să fie complicat de administrat".

Afirmaţiile specialistului BNR au fost traduse de FT avertizând investitori interesaţi de companii precum Tarom şi CFR Marfă că ar trebui să studieze cu atenţie exemplul Oltchim.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close