Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîţu: "Bunăstarea românilor se simte deja. România, cea mai mare creştere economică din Europa"

Florin Cîţu: "Bunăstarea românilor se simte deja. România, cea mai mare creştere economică din Europa"

„Lucrurile arată bine”, spune Florin Cîțu, întrebat când se va simți în nivelul de trai al românilor creșterea economică. După un an de stabilizare a economiei, „am început să arătăm din măsurile pe care vrem să le luăm în perioada următoare”, declară premierul interimar.

Florin Cîţu: "Bunăstarea românilor se simte deja. România, cea mai mare creştere economică din Europa"
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    16 Oct 2021   •   12:26

Întrebat, sâmbătă, ce măsuri ar putea lua Guvernul și dacă se gândește la o creștere a salariilor, în contextul în care, în ciuda creșterii economice anunțate, această creștere nu se vede în nivelul de trai al românilor, Cîțu a răspuns că acesta a fost anul în care „am spus că stabilizăm economia”.

„Deja am început să arătăm din măsurile pe care vrem să le luăm în perioada următoare: salariul minim este de deja o decizie să crească cu 11% pentru anul viitor, am venit cu acele măsuri de amânare a plății facturilor și vom mai avea câteva măsuri prin care să reducem povara asupra cetățenilor. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului, dar lucrurile arată bine”, a fost răspunsul premierului interimar.

Întrebat mai departe despre procentul cu care vor crește pensiile din 1 ianuarie 2022, Cîțu a răspuns: „nu s-a stabilit încă procentul, dar eu spun, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, că vom discuta și s-ar putea să fie o dinamică diferită de ceea ce am avut până aveam preconizat”.

În ce privește pensiile speciale ale primarilor, premierul afirmă: „aici aș vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliție aveam un grup de lucru care trebuia să găsească soluții exact pentru sistemul de pensii. Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”.

În opinia lui Cîțu, creșterea de la perspectivă negativă la stabilă, dată de două agenții de rating, reprezintă confirmarea faptului că lucrurile merg într-o direcție bună „și acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție și ne mai obligă la ceva: să nu lăsăm România să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani de zile doar au mimat reforma și nu a avut curajul să fac această reformă”.

Câștigarea încrederii investitorilor străini „arată că suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți și beneficiile creșterii economice. Această perspectivă mai înseamnă dobânzi mai mici, împrumuturi mai ieftine, înseamnă că agențiile de rating nu se așteaptă la derapaj al inflației în perioada următoare sau la alte probleme sau la alte crize”, a mai spus Cîțu.

Perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic, folosirea fondurilor din „Next Generation EU” și includerea reformelor în PNRR au stat la baza reconfirmării ratingului României de către Standard&Poor's și Moody’s, spune Florin Cîțu.

„Avem două vești foarte bune pentru România în contextul crizei economice globale. În primul rând, agenția de rating Standard&Poor's a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva la stabilă. Vestea foarte bună vine de la cealaltă agenție de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătățește perspectiva României de la negativ la stabil și bineînțeles reconfirmă ratingul de țară. În acest context de criză economică România a reușit această performanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă stabilă pentru economie”, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, la baza deciziei agenției de rating Moody’s stau două lucruri: perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic - „și cred că este pentru prima oară când auzim așa ceva de la o agenție de rating despre România” - și utilizarea fondurilor din „Next Generation EU”.

Pe partea cealaltă, agenția de rating Standard&Poor's își bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în PNRR, adică includerea reformelor în PNRR.

„Am spus de atunci că reprezintă o garanție că aceste reforme vor fi făcute și este apreciat de agențiile de rating. Ambele agenții de rating apreciază încă un lucru: faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă și se bazează pe măsurile pe care le-am luat până acum”, a declarat Cîțu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close