Antena 3 CNN Actualitate Vești bune pentru peste opt milioane de viitori pensionari! Câștigurile depășesc de două ori inflația

Vești bune pentru peste opt milioane de viitori pensionari! Câștigurile depășesc de două ori inflația

Vești bune pentru peste opt milioane de salariați români. Banii pe care îi au la fondurile de pensii s-au înmulțit neașteptat.

Vești bune pentru peste opt milioane de viitori pensionari! Câștigurile depășesc de două ori inflația
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    27 Sep 2023   •   14:33

Este vorba despre sistemul de pensii private care traverseaza o perioadă foarte bună. Mai exact, evoluțiile din primele opt luni ale acestui an nu au mai fost întâlnite încă din 2008, de când sistemul a debutat.  

Astfel, activele deținute în fondurile de pensii administate privat de cei peste 8 milioane de români care cotizează obligatoriu cu 3,75% din salariul brut au crescut cu mult peste inflație în primele opt luni și jumătate ale acestui an, arată datele oficiale, citate de economica.ro. Acest lucru nu s-a mai întâmplat încă din perioada de debut a sistemului. Mai exact, de acum 15 ani.  

Administratorii celor 7 fonduri de pensii administrate privat (Pilonul 2), la care contribuie obligatoriu peste 8 milioane de angajați din România, au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023-15 septembrie 2023, relevă calculele Studii Financiare bazate pe date ale Autorității de Supraveghere Financiară. Este o creștere substanțială care depășește nu doar media dobânzilor pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, dar și inflația, situație rară în istoria sistemului. În perioada 1 ianuarie 2023- 31 august 2023 inflația a fost de doar 4,9%, ceea ce înseamnă că sistemul de pensii administrate privat a livrat un randament real pozitiv de 5%. 

Prin comparație, media anuală a randamentului real (randamentul nominal-inflație) obținut în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%, un nivel ca cel de anul acesta nemafiind atins din perioada de început a sistemului, scrie studiifinanciare.ro

×
Subiecte în articol: fond de pensii pensii private
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close