Antena 3 CNN Actualitate Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, poate părăsi ţara

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, poate părăsi ţara

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, poate părăsi ţara
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    10 Apr 2013   •   11:37

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar poate părăsi ţară, a decis Curtea de Apel Bucureşti în urma ridicării acestei interdicţii, informează Agerpres.

CAB a admis marţi plângerea formulată de Sorin Blejnar împotriva ordonanţei procurorului Direcţia Naţională Anticorupţie privind prelungirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Măsura a fost luată în dosarul în care este Blejnar este cercetat, alături de Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă, pentru că ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Pe 1 aprilie, procurorii DNA au decis prelungirea cu încă 30 de zile a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul lui Blejnar, însă acesta a contestat ordonanţa.

Măsura preventivă a fost luată în dosarul în care fostul şef ANAF este anchetat pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu privire la produse petroliere.

El este cercetat în dosarul în care sunt anchetaţi fostul său şef de cabinet Codruţ Marta şi fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu, omul de afaceri Radu Nemeş şi alte persoane, acuzaţia fiind de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În 17 iulie 2012, Sorin Blejnar a fost la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile din dosar.

La aceeaşi dată, DNA preciza că în perioada mai 2011-iulie 2012 Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, a acordat sprijin grupului infracţional organizat care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor aferente a unor cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În acest mod, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, şi într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "Motorina", fiind acuzat de procurorii DIICOT Braşov de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

×
Subiecte în articol: evaziune fiscala
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close