Antena 3 CNN Actualitate Falșii asistenți medicali italieni din România, dați de gol de o greșeală banală

Falșii asistenți medicali italieni din România, dați de gol de o greșeală banală

Ies la iveală noi detalii în cazul italienilor care făceau cursuri fictive de asistenți medicali la noi în țară.

de Delia Bulgaru    |    03 Mar 2024   •   10:08

O greșeală ”banală” i-a ajutat pe anchetatori să descopere afacerea ilegală, în cadrul căreia 11 cetăţeni italieni sunt bănuiţi că au acordat în România diplome false de asistenţi medicali care garantează accesul pe piaţa muncii în întregul spaţiu al Uniunii Europene.

Vincenzo Marotta este cel care instruia fictiv cursanţii cărora le asigura contra cost actele necesare pentru a practica meseria de asistent medical. Cursurile aveau loc la o școală sanitară postliceală din Reghin, județul Mureș.

Potrivit procurorilor DIICOT, afacerea condusă de Marotta s-a derulat începând cu anul 2019, însă au menționat că nu există dovezi clare că acela a fost anul în care a luat naştere schema.

Greșeala care i-a dat de gol pe italieni

Mai exact, în documente, italienii confirmau că nu cunosc limba română. Când și-au dat seama de greșeală, aceștia au încercat să rezolve situația, însă anchetatorii români erau deja pe fir.

Vicenzio Marotta, liderul grupării, este cel care a sesizat inițial neregula din documentele completate de către toți membrii din afacere, mai exact aceea că ei nu cunosc limba română.

Vicenzio s-a panicat și a încercat să rezolve situația, însă a fost prea târziu, asta pentru că procurorii anti-mafie erau deja pe urmele lui. 

Cum funcționa afacerea italienilor

Liderul grupării publica pe pagina lui de Facebook anunțuri în care menționa că, în Italia, cererea de asistenți este foarte mare. Persoanele care erau interesate să profeseze în domeniul medical cereau mai multe detalii, iar Vicenzo îi ademenea să se înscrie la școala postliceală din Reghin.

După ce erau înscriși, elevii, cei mai mulți fiind din Italia, nu erau obligați să participe la cursuri și nici la orele de practică.

Aceștia ajungeau în România de câteva ori pe an, pentru a face câteva prezențe obligatorii și pentru a semna documente. La București, elevii erau preluați de către angajații școlii, în ciuda faptului că nu erau obligați să facă acest lucru, și erau cazați la sediul unității de învățământ.

Cursurile se întindeau pe o durată de trei ani, iar la final, elevii primeau certificate de calificare profesională de asistent medical generalist, notează Ziare.com.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close