Antena 3 CNN Actualitate Greva din sistemul de sănătate a fost declarată ilegală. Ministerul Sănătății a contestat acțiunea în instanță

Greva din sistemul de sănătate a fost declarată ilegală. Ministerul Sănătății a contestat acțiunea în instanță

Greva din sistemul de sănătate a fost declarată ilegală. Ministerul Sănătății a contestat acțiunea în instanță
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Noi 2016   •   16:59

Tribunalul Bucureşti a decis că greva Federaţiei SANITAS este ilegală şi a dispus încetarea protestului, informează un comunicat al Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, decizia instanţei poate fi atacată cu recurs.

Ministerul Sănătăţii a sesizat, luni, judecătorii privind modul "nelegal" în care a fost organizată greva. Potrivit unui comunicat de presă al MS, solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, "încalcă" Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010.

"În această după-amiază, Tribunalul Bucureşti a stabilit că greva Federaţiei SANITAS este ilegală şi a dispus încetarea protestului. Decizia instanţei vine după ce Ministerul Sănătăţii a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizată greva. Federaţia SANITAS a fost atenţionată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă", precizează MS.

Cum justifică Ministerul Sănătății contestarea grevei în instanță

Potrivit sursei citate, solicitările SANITAS care ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, iar declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social nr. 62/2011.

Reprezentanţii MS precizează că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în trei situaţii clare, Federaţia SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv), sau în cazul în care părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Activitatea medicală a fost asigurată doar pentru urgențe

Cadre medicale din toate spitalele din ţară au intrat luni dimineaţă în grevă generală. Acesta a fost ultima etapă a acţiunilor de protest ale Federaţiei, care au fost demarate în septembrie, prin organizarea, în fiecare zi de marţi, a unei acţiuni denumite generic „O marţi a Sanitas”, pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanţelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie Palatul Parlamentului.

Sindicatele din Sănătate sunt nemulţumite pentru că personalul TESA şi funcţionarii publici, medicina şcolară şi asistenţa socială nu au primit majorări salariale pentru intermediul OUG 20 şi OUG 43 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Soluţia propusă de sindicate a fost de includere a modificărilor în ordonanţă atunci când va fi dezbătută în Parlament.

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close