Antena 3 CNN Actualitate Gripă aviară înalt patogenă din nou în România. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă

Gripă aviară înalt patogenă din nou în România. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă

Virusul H5N1 care provoacă gripa aviară este din nou prezent pe teritoriul României. O lebădă găsită în județul Călărași a fost purtătoare a acestui virus.

Gripă aviară înalt patogenă din nou în România. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă
Sursa foto: Pixabay.com/tama66
de Silvia Preda    |    18 Noi 2021   •   19:34

"DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, comuna Frumușani, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgență și a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacție, acesta fiind afluit către LSVSA Călărași.

Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti. Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de  analiză nr.  16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1)  pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumușani, județul Călărași la o lebădă de vară", scrie ansvsa.ro.

Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în județul Călărași

Au fost impuse restricțiile preliminare și măsurile de biosecuritate.

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în județele Constanța și Tulcea și 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 și  7 focare de subtipul H5N8) în județele Timiș și Ilfov, Mureș, Harghita.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:

– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

– evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

– evitarea intrarării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

– aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenjat pentru dezinfecția încălțămintei;

– prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice și păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

-toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

-toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană;

-să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave;

-să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.

×
Subiecte în articol: gripa aviara virus Lebădă
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close