Antena 3 CNN Actualitate Gunoiul unora, profitul altora. Cât te "costă" zilnic faptul că nu reciclezi resturile menajere

Gunoiul unora, profitul altora. Cât te "costă" zilnic faptul că nu reciclezi resturile menajere

Gunoiul unora, profitul altora. Cât te "costă" zilnic faptul că nu reciclezi resturile menajere
Sursa foto: Foto: Antena 1
10 Aug 2012   •   23:21

În fiecare zi aruncăm la gunoi câţiva lei. Nu reciclăm. Şi nu facem rău doar mediului, ci şi portofelului. UE ne va amenda dacă nu ne civilizăm. Până atunci, ne amendăm singuri. Noi aruncăm hârtie, pet-uri, cutii de aluminiu. Iar nevoiaşii le adună şi câştigă lunar un salariu minim pe economie.

Doamna Chirilă reciclează de când se ştie. Pe vremuri, stătea la coadă, la centrele de colectat sticle şi borcane, de unde scotea ceva bănuţi. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici acum. Doar materialul colectat diferă - acum, strânge peturi. Pleacă acasă cu aproape 14 lei. Cutiile de bere sau de suc sunt mai profitabile.

Doamna Maria, de exemplu, a câştigat deja banii pentru piaţă cu 3 kg de aluminiu. Ca ea sunt doar cei care ştiu că pot face bani şi din ce aruncă la gunoi. Şi sunt puţini...

Sistemul de management al deşeurilor este încă haotic în România. Oamenii pun gunoaiele la grămadă cu hârtia, cutiile de suc şi bere sau pet-urile. Iar firmele de salubritate colectează selectiv mai mult din obligaţie.

Aşa se face că gunoaiele ajung în proporţie de 99% tot la groapă. Dramatic, dacă ne gândim că până în 2020, România trebuie să recicleze jumătate din totalul de deseuri municipale, să valorifice energetic 40% şi să depună la groapă maxim 10%. Neîndeplinirea obiectivului poate aduce amenzi de 200.000 de euro pe zi din partea UE.



×
Subiecte în articol: gunoaie
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close