Antena 3 CNN Actualitate Guvernul anunță revoluția taxelor și impozitelor în 2018

Guvernul anunță revoluția taxelor și impozitelor în 2018

Guvernul anunță revoluția taxelor și impozitelor în 2018
Sursa foto: Foto: gov.ro
26 Oct 2017   •   20:49

Guvernul României a anunțat noi măsuri fiscale pentru anul 2018. Ionuț Mișa, ministrul Finanţelor, a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.

”Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute.”, a detaliat ministrul Finanţelor.

El a precizat, totodată, că vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici: ”Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil faţă de 100 de lei în prezent.”

Ionuţ Mişa a vorbit şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, el spunând că acestea  scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

”Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului (...) Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă”, a afirmat ministrul.

Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.

Invitat în emisiunea Punctul de Întâlnire”, Codrin Ștefănescu a explicat de unde are statul bani. „Săptămâna asta noi am deblocat 979.5 milioane - un miliard de euro pentru drumurile județene. Aceste drumuri se vor face cu ciment românesc, cu firme românești, care plătesc TVA. Anul acesta se va vota legea lobby-ului, legea privind patronatul public privat și avem o grămadă de investitori deja pe rol, în discuții cu guvernul, care vor pe banii lor să facă anumite proiecte mari”, a explicat secretarul general adjunct al PSD.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close