Antena 3 CNN Actualitate Guvernul îi mai dă o lovitură lui Iohannis. Ce se va întâmpla cu propunerile pentru conducerea ANCOM

Guvernul îi mai dă o lovitură lui Iohannis. Ce se va întâmpla cu propunerile pentru conducerea ANCOM

Guvernul îi mai dă o lovitură lui Iohannis. Ce se va întâmpla cu propunerile pentru conducerea ANCOM
Sursa foto: Foto: presidency.ro
05 Mai 2017   •   19:44

Propunerea pentru conducerea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este "în pregătire" şi va fi trimisă de Guvern "în cel mai scurt timp posibil" la Parlament, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, scrie Agerpres.

"Încă nu a fost trimisă această propunere. Ea este în pregătire şi va fi trimisă în cel mai scurt timp posibil. Aşa cum spune noua reglementare, propunerea va fi trimisă către Parlamentul României, instituţia care, de altfel, are în subordine ANCOM", a spus Alina Petrescu, la Palatul Victoria. 

Ordonanţa de urgenţă care modifică modalitatea de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a fost publicată pe 2 mai în Monitorul Oficial. 

Prin această OUG, care a fost adoptată în şedinţa de Guvern din 27 aprilie, se modifică legislaţia de funcţionare a ANCOM. Astfel, conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi pe baza propunerii Executivului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, preciza, la data adoptării actului normativ, că mandatul precedentului preşedinte al ANCOM a expirat şi nu există drept de semnătură. "Trebuia numită o nouă conducere. (...) ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii", a explicat Petrescu, după şedinţa de Guvern din 27 aprilie, fiind întrebată de ce a fost nevoie de această OUG, având în vedere că până în prezent conducerea ANCOM a fost asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi de preşedintele României, la propunerea Guvernului. 

Pe 28 aprilie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul. 

Totodată, pe 3 mai, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat ''îngrijorat de speţa ANCOM'', despre care a spus că seamănă cu aceea a Ordonanţei 13. 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close