Antena 3 CNN Actualitate Cum îţi fură hackerii banii de pe card, dacă dai dovadă de neglijenţă în timp ce faci internet banking. Avertismentul experţilor în securitate cibernetică

Cum îţi fură hackerii banii de pe card, dacă dai dovadă de neglijenţă în timp ce faci internet banking. Avertismentul experţilor în securitate cibernetică

Internet banking-ul este o soluţie comună şi comodă în zilele noastre însă câteva momente de neatenţie pot duce la consecinţe financiare dureroase pentru titularii conturilor de card.

Cum îţi fură hackerii banii de pe card, dacă dai dovadă de neglijenţă în timp ce faci internet banking. Avertismentul experţilor în securitate cibernetică
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    19 Feb 2021   •   14:47

Poliţia a avertizat recent clienţii băncilor să fie foarte atenţi la site-urile pe care intră pentru a face plăţi sau transferuri de bani. Asta, deoarece oamenii legii au fost sesizaţi de clienţii păgubiţi care au intrat pe site-uri clonă, unde le-au fost furaţi banii şi le-au fost copiate şi datele personale.

Înşelătoria se bazează pe faptul că unii utilizatori care se uită după adresele de online banking apelând la ajutorul motoarelor de căutare ajung, uneori, pe pagini ce imită foarte bine site-urile autentice ale companiilor.

Utilizatorul care îşi introduce datele pe un astfel de site-clonă nu mai are scăpare: în timp ce furnizează datele de logare şi codurile de securitate pentru autentificarea în doi paşi, primite prin telefon sau token, aceste informaţii sunt preluate aproape instantaneu de hackerii din spatele site-ului clonă şi introduse pe site-ul autentic, unde sunt utilizate pentru tranzacţii nelegitime.

Astfel, victima rămâne şi fără bani, şi cu identitatea compromisă.

Pentru evitarea acestor situaţii neplăcute, oamenii legii fac mai multe recomandări celor care utilizează internet banking-ul.

  • Atenţie la numele paginii accesate;
  • Atenţie la orice modificare în precesul de autentificare;
  • Dacă nu sunteţi logat imediat şi vi se cer date noi, închideţi browser-ul imediat;
  • Dacă primiţi un SMS de confirmare, citiţi-l cu atenţie şi verificaţi dacă vă confirmă procedura.

Experţii în securitate avertizează, la rândul lor, asupra înmulţirii acestor fraude în timpul pandemiei.

Expert în securitate cibernetică: Multe firme, nepregătite, au făcut digitalizare peste noapte

"Astfel de breşe de securitate au devenit o normalitate, din păcate, chiar pe fondul pandemiei, întrucât cel puţin jumătate dintre companii nu au fost pregătite să lucreze de la distanţă.

Prin urmare, ne confruntăm cu situaţii în care digitalizarea peste noapte este posibil să fi creat erori ce pot fi depistate şi exploatate de atacatori.

De regulă, aceştia urmăresc colectarea a cât mai multe date personale sau financiare, atât ale clienţilor, cât şi ale companiilor financiare respective. Date precum numele complet ,adresa, CNP-ul, semnături, copii ale unor documente şi chiar poze.

Toate aceste date ar putea fi ulterior utilizate pentru furt de identitate sau pentru a comite fraude pe alte platforme, fără ca victimele să conştientizeze în timp util o astfel de activitate", spune Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

 

×
Subiecte în articol: online banking stefan tanase
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close