Antena 3 CNN Actualitate Hepatita C, o boală care în România continuă sa facă mii de victime, se poate trata complet

Hepatita C, o boală care în România continuă sa facă mii de victime, se poate trata complet

Hepatita C, o boală care în România continuă sa facă mii de victime, se poate trata complet
20 Mai 2013   •   17:53

Mii de români se prezintă la medic și depistează la timp hepatita C, însă așteaptă luni sau ani accesul la tratament. Tratamentul actual constă într-o terapie dublă, formată din două molecule – Peg-interferon și Ribavirină. Această terapia dublă a constituit un standard european în tratamentul hepatitei C o perioadă lungă de timp, însă nu reușește să vindece decât aproximativ 50% dintre pacienții cu acces la tratament. În acest moment, standardul european pentru tratamentul pacienților infectați cu virusul hepatic C este constituit de tripla terapie.

La nivel mondial, sunt aprobate și puse la dispoziția pacienților și a medicilor noi terapii în tratamentul hepatitei C. La tratamentul standard reprezentat de 2 molecule antivirale direct active împotriva virusului se adaugă încă o moleculă imuno-modelatoare – Boceprevir sau Telaprevir.
Medicii români spun că aceste terapii inovatoare ar reprezenta o șansă mare de vindecare pentru pacienții cu hepatită C. Dacă ar fi accesibile și la noi în țară, aceste terapii inovatoare ar putea salva viața a aproximativ 90% dintre pacienții români infectați cu virusul hepatitei C, conform precizărilor specialiștilor. Din păcate, costul tratamentului se ridică la aproximativ 40.000 de euro, iar statul român nu îl decontează în acest moment.

Hepatita C afectează, în România, aproximativ 600 de mii de oameni . Acest lucru situează țara noastră pe primele locuri în Europa privind mortalitatea cauzată de virusul hepatitei C. Însă, de cele mai multe ori, oamenii ignoră simptomele, nu merg la doctor și depistează mult prea târziu prezența acestui virus in organism.

Despre accesul pacienților români la tripla terapie au discutat domnul profesor Adrian Streinu-Cercel – manager Institutul Național de Boli Infecțiose “Matei Balș”, domnul Vasile Barbu – președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților și Rodica Rotilă – bolnavă hepatita C:




×
Subiecte în articol: hepatita c
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close