Antena 3 CNN Actualitate Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna! Imagini inedite surprinse în Italia

Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna! Imagini inedite surprinse în Italia

Muntele Etna din Italia, cel mai înalt şi mai activ vulcan din Europa, a erupt în noaptea de duminică, în zona craterului sud-estic. Erupția a durat până luni dimineață, cu o pană densă de cenușă și fântâni de lavă care se ridică mai mult de 30 de metri în aer, potrivit Centrului consultativ de cenușă vulcanică (VAAC) din Toulouse, Franța. Erupția a fost vizibilă din toată zona înconjurătoare și chiar din Calabria.

Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna! Imagini inedite surprinse în Italia
Sursa foto: Angela Platania/REX
de Mia Lungu    |    15 Dec 2020   •   09:40

„În seara zilei de ieri s-a declanșat o nouă erupție în craterul din partea de sud-est a vulcanului. Fluxul de lavă a fost vizibil și din Calabria”, a specificat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, Observatorul Etneo care a anunțat, în ultima actualizare, că „activitatea explozivă la craterul din sud-est a fost de intensitate variabilă și în momentul de față pare să scadă în intensitate.”

Erupția a provocat o „ploaie” de cenușă peste Catania, care a „înnegrit” mașinile, balcoanele, străzile și trotuarele. Cu toate acestea, fenomenul nu a afectat activitatea operațională a aeroportului internațional Vincenzo Bellini, informează presa locală.

Camerele de supraveghere instalate în zona vulcanului au surprins fluxul de lavă produs de fisura sudică. Mai mult, s-au observat trei fluxuri piroclastice care s-au dezvoltat odată cu deschiderea fisurii eruptive Sud-Vest. Cel mai avansat a trecut de Monte Frumento Supino. Au fost înregistrate și fenomene ale „fântânilor de lavă”, cu emisie de material incandescent, interval în care s-au obținut valorile maxime ale amplitudinii tremorului vulcanic.

Poziția surselor tremurului a fost situată în zona craterului sud-estic. GPS-urile și rețelele clinometrice nu au prezentat nicio deformare semnificativă în curs.

Vulcanul Etna este cel mai activ din Europa

Vulcanul cu o înălţime de 3.330 de metri înregistrează erupţii spectaculoase de câteva ori pe an, aruncând lavă şi cenuşă deasupra insulei din Marea Mediterană. Etna este unul dintre cei trei vulcani activi ai Italiei, alături de Stromboli şi Vezuviu. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități. 

Vulcanul vechi de 700.000 de ani este al doilea cel mai activ pe Pământ, după Muntele Kilauea din Hawaii. Situat între plăcile tectonice africane și eurasiatice, generează erupții aproape constante de diferite grade. În fiecare an produce mai mult de zeci de milioane de tone de lavă și peste 7 milioane de tone de dioxid de carbon, apă și dioxid de sulf.

Cea mai gravă erupție recentă a avut loc în martie 2017, când peste 10 persoane au fost rănite.

×
Subiecte în articol: eruptie Vulcanul Etna Italia
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close