Antena 3 CNN Actualitate La ordinea zilei: Imagini în premieră din ziua exploziei de la Cernobîl

La ordinea zilei: Imagini în premieră din ziua exploziei de la Cernobîl

La ordinea zilei: Imagini în premieră din ziua exploziei de la Cernobîl
Sursa foto: foto: pixabay.com
19 Aug 2016   •   18:36

Mai multe imagini din ziua exploziei de la Cerbobîl au fost desecretizate recent.

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat la data de 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională.

Imediat după explozie, un nor radioactiv a plutit îndelung deasupra Ucrainei şi a ajuns, apoi, şi în Belarus, Polonia şi România. Opt tone de combustibil radioactiv au ajuns în atmosferă. Erau tone de reziduuri care trebuia îngropate undeva, iar oamenii au fost expuşi la radiaţii foarte puternice.

Particule radioactive de la dezastrul de la Cernobîl mai ajung şi astăzi în atmosferă, chiar dacă s-a lucrat ani de zile pentru înlăturarea acestor efecte nocive. Accidentul de la Cernobîl va genera riscuri încă 3000 de ani.

Platforma numărul 5 apare în imaginile care trezesc amintiri dureroase.

''A fost o nenorocire imensă pentru România - reactorul respectiv era încărcat cu 192 de tone de combustibil nuclear . Din păcate, reactorul acela avea o construcție mai puțin sigură în funcționare, folosea moderator grafitul, și, dacă vă puteți imagina, mă gândeam la  o cifră foarte greu de cuprins cu mâna: pe secundă, se dezintegrau 140 de milioane de triliarde de nuclee. Asta înseamnă că fiecare nucleu când se dezintegrează produce o cantitate imensă de radiații, care evident că nu fac bine omului'', a explicat senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care este și inginer chimist. 

 

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close