Antena 3 CNN Actualitate Imobiliare în cădere: Terenurile s-ar putea ieftini cu până la 40%

Imobiliare în cădere: Terenurile s-ar putea ieftini cu până la 40%

Imobiliare în cădere: Terenurile s-ar putea ieftini cu până la 40%
22 Oct 2008   •   03:43

Condiţiile aspre de creditare şi preţurile mari ale terenurilor aproape că au curăţat de tot peisajul imobliar al Capitalei de speculatorii cu terenuri, speriaţi de numărul infim de tranzacţii făcute anul acesta. Proprietarii de terenuri şi-au dat seama că nu mai pot vinde la fel de scump şi că trebuie să mai lase din preţ. În zonele limitrofe ale Bucureştiului, cum sunt Otopeni, Tunari, Corbeanca sau Frumuşani, preţurile terenurilor au scăzut cu 10 - 20%, în condiţiile în care 80% din cei care doreau să cumpere erau cei cu credite. Tranzacţii care anul trecut se învârteau în jurul a 140 de euro/mp ajung acum şi la 80 de euro, spun agenţii imobiliari, citaţi de Gândul.
Chiar dacă acum preţurile terenurilor din Bucureşti nu au înregistrat variaţii mari, se aşteaptă ca de la începutul anului viitor preţurile să scadă cu valori cuprinse între 20% şi 40%, ceea ce ar duce la o deblocare a pieţei. Singurele care nu au înregistrat scăderi sensibile sunt preţurile terenurilor din zona de centru şi centru-nord, căutate încă pentru dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale şi clădiri de birouri. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Atisreal România, în prima jumătate a acestui an, preţurile terenurilor din aceste zone au înregistrat creşteri de până la 15%.
Situaţia nu durează de o lună, ci a început să fie simţită încă de anul trecut. Înăsprirea condiţiilor economice i-a obligat pe dezvoltatori să adopte o atitudine moderat-optimistă, în timp ce clienţii, atât investitorii cât şi utilizatorii finali, au avut o atitudine de expectativă ceea ce a determinat scăderea numărului tranzacţiilor, se arată în studiu.
În plus, ca urmare a situaţiei actuale de pe piaţă (nivel ridicat al competiţiei, dificultăţi în obţinerea finanţării, ritm scăzut al vânzărilor), dezvoltatorii mai puţin importanţi şi-au redus prezenţa pe piaţă, în timp ce companiile mari şi-au extins portofoliile prin iniţierea altor proiecte în Bucureşti si alte oraşe din ţară. Piaţa a înregistrat un număr mai mic de proiecte lansate în semestrul 1 din 2008 comparativ cu ultimii ani, arată consultanţii Atisreal.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza pe piata imobiliara
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close