Antena 3 CNN Actualitate În Premieră. Pentru viaţă, apăsaţi Enter

În Premieră. Pentru viaţă, apăsaţi Enter

În Premieră. Pentru viaţă, apăsaţi Enter
12 Mai 2014   •   12:34
În lume se întâmplă lucruri extraordinare care au făcut din SF o banalitate. Una dintre marile revoluţii s-a petrecut în America, unde doctorii au descoperit cum pot scoate la imprimantă 3D organe vii pentru transplant.

Şapte ore durează să printezi un rinichi în condiţiile în care sute de mii de oameni aşteaptă azi un organ care ar putea să nu ajungă la ei niciodată.

România ar avea toate şansele să ajungă şi ea în tândul lumii. Avem la Cluj oameni care s-au întors din străinătate special ca să aducă şi la noi tehnică medicală de ultimă oră. Dar nu-i ajută nimeni. Aşa că ei pun la bătaie talentul şi banii proprii ca să revoluţioneze medicina şi să facă minuni.

Florin Băbuţ era un om pe care comunitatea îl dorea plecat. Se temeau de el. Pentru că, pentru o perioadă a fost omul cu jumătate de faţă.
La acea dată, doctorii din Cluj au făcut minuni. Oasele feţei au fost distruse, iar în urma accidentului s-a transformat într-un om pe care nu-l mai recunoşteau nici prietenii.

"Îmi era groază şi ruşine" povesteşte Florin, care ani de zile a stat închis în casă.

Acum, Florin poate ieşi fără frică pe uliţele satului.

Anthony Atala, un doctor peruan, este cel care a făcut o minune. S-a gândit că imprimantele 3D pot duce la o revoluţie în medicină. Şi au printat pentru prima dată un rinichi. Acum este în faza de studiu pre-clinic. Doctorul Atala crede că mai este nevoie de câţiva ani până când sistemul va fi pus la punct.

Una dintre marile reuşite a fost printarea de piele artificială direct pe rănile pacienţilor afectaţi de arsuri. Armata americană a decis să acorde milioane de dolari pentru dezvoltarea acestei proceduri.

În România însă, fondurile pentru cercetare sunt aproape inexistente. Teoretic sunt de 1% din PIB, practic, de vreo cinci ori mai mici.
Horaţiu Rotar şi Nicolae Bâlc, deşi nu au mare lucru în comun la prima vedere, însă amândoi aveau acelaşi plan. Fără să se cunoască, au revenit în România decişi să facă tot pentru ai lor.

Poveştile celor doi s-au legat în cel mai fericit mod cu putinţă. Din ideile chirurgului Rotar şi maşinile inginerului Bâlc, au ieşit primele implanturi printate 3D.

Toate operaţiile făcute acum în România sunt susţinute financiar de surse externe. Statul român nu dă niciun ban.

Urmăriţi reportajul În Premieră " Pentru viaţă, apăsaţi Enter”

×
Subiecte în articol: In premiera carmen avram
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close