Antena 3 CNN Actualitate INCOME: 12% din populaţia totală a lumii se află în stare de conflict

INCOME: 12% din populaţia totală a lumii se află în stare de conflict

1 minut de citit Publicat la 14:57 14 Feb 2015 Modificat la 14:57 14 Feb 2015
ucr.jpg
12 la sută din populaţia totală a lumii se află în stare de conflict. Sute de mii de morţi anual, alte sute de mii de răniţi şi milioane de oameni care şi-au părăsit locuinţele. Cam aşa arată tabloul zonelor de conflict. Cele mai afectate ţări:  Ucraina, Irak, Siria şi Libia.

Conflictul din Libia a început în 2011, odată cu sfârşitul Războiului civil, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Violentele au culminat în 2014, cu un atac comis de o grupare  islamistă şi foşti rebeli. Cel puţin 47 de oameni au murit atunci alţi 120 au fost răniţi.

În Irak, actualul război durează deja de ani buni. Retragerea trupelor Statelor Unite a determinat un conflict violent cu guvernul central, precum şi  violenţe între grupările religioase irakiene. An de an, numărul morţilor creşte, iar grupările armate din Irak şi-au intensificat activitatea odată cu războiul civil din Siria.

În Siria se desfăşoară cel mai mare şi letal dintre războaiele care se poartă în prezent în lume, numărul deceselor depăşind 191.000, numai în ultimii 3 ani.

Conflictul a început în 2011, când protestele la nivel naţional împotriva regimului Bashar al-Assad au fost întâmpinate de o ofensivă violentă din partea forţelor guvernamentale. Sirienii primesc şi ajutor extern - pe de o parte, armata este sprijinită de Iran, Rusia şi, neoficial, Coreea de Nord, pe când Statele Unite, Turcia, Qatar, Arabia Saudită şi ţări europene oferă rebelilor sirieni ajutor logistic şi operativ.

Din haosul creat s-a născut ISIS - cea mai puternică şi violentă grupare teroristă islamistă a momentului.

Anul trecut, şi în Ucraina au avut loc confruntări armate extrem de violente între rebeli şi armată. După părăsirea puterii de către preşedintele Ianukovici, a urmat anexarea Crimeei de către Rusia, iar proruşii şi grupările antiguvernamentale au început demonstraţii în estul ţării.

A urmat conflictul arrmat între forţele separatiste ale autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk şi guvernul ucrainean.

Până acum, aproape 5.500 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 12.000 au fost rănite, iar 5,2 milioane de ucraineni se află încă în zonele de conflict.

Acum două zile, liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei au ajuns la un nou acord, care prevede încetarea focului în Ucraina chiar din această noapte.

×
x close