Antena 3 CNN Actualitate Directorul Departamentului de Climatologie: ''Sunt şanse mari ca 2020 să fie cel mai cald an din istoria României!''

Directorul Departamentului de Climatologie: ''Sunt şanse mari ca 2020 să fie cel mai cald an din istoria României!''

Nouă judeţe sunt sub cod portocaliu de furtună, însă vestea bună este că de mâine vremea se încălzeşte şi vom avea parte de câteva săptămâni mult mai calde decât în mod normal în această perioadă. Directorul Departamentului de Climatologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că anul 2020 are toate şansele să fie numit cel mai căduros an din istoria României.

Directorul Departamentului de Climatologie: ''Sunt şanse mari ca 2020 să fie cel mai cald an din istoria României!''
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    04 Sep 2020   •   16:15

Roxana Bojariu, director al Departamentului Climatologie din cadrul ANM, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre fenomenele extreme din ultimele zile, dar şi despre temperaturile foarte ridicate din acest an care au avut loc pe teritoriul ţării noastre.

De altfel, anul 2020 are toate şansele să fie numit cel mai cald an din istoria României, doborând astfel anul 2016.

''E vorba de o dinamică foarte mare a circulaţiei atmosferice. Acum avem de a face cu un transport de aer rece care înlocuieşte aerul cald care a staţionat foarte mult, mai ales în partea aceasta de sud-est a ţării şi acest front vine practic pe alianamentul unor sisteme de joasă presiune, cel mai important fiind chiar pe Marea Neagră, de unde şi precipitaţiile abundente care ne afectează astăzi.

Dacă privim din perspectivă climatică, observăm că avem astfel de fenomene extreme, fie valuri de căldură, fie precipitaţii foarte intense, din ce în ce mai frecvente. Acestea sunt legate de schimbarea climei, pentru că suprafaţa caldă, inclusiv a Mării Negre înseamnă o evaporaţie crescută şi vapori de apă în cantitate mai mare în atmosferă şi atunci când ai condiţii ca acum, să îţi vină un transport de aer rece, evident că vom avea ploi cu o cantitate mai mare, din cauza cantităţii sporite de vapori de apă.

Anul acesta ar putea fie cel mai cald şi la nivel global. Sunt şanse mari să fie cel mai cald an, înlocuind anul 2016 şi ar fi încă o premieră, pentru că 2016 a avut şi aportul fazei pozitive al fenomenului El Nino, adică temperaturi mari la suprafaţa Oceanului Pacific, în zona Ecuatorială, ori anul acesta nu avem acolo temperaturi atât de mari, nu avem o sursă suplimentară de căldură, ar fi deci încălzirea globală în mare măsură, cea care aduce această doborâre de record'', a spus Roxana Bojariu, director al Departamentului Climatologie din cadrul ANM.

×
Subiecte în articol: vreme climatologie căldură
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close