INFP: Un cutremur de 8,1 grade este posibil în România!

de D.G.    |    08 Noi 2017   •   12:44
INFP: Un cutremur de 8,1 grade este posibil în România! Foto: Antena 3 (arhivă)

Un nou cutremur s-a produs, miercuri, în România.

Potrivit datelor obţinute de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul, de 2,5 grade pe scara Richter,  a avut loc la ora 7:05, la o adâncime de 116,1 kilometri.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru Observator că a fost realizată o hartă specială a Bucureştiului, din punct de vedere seismic.

"La noi, până la realizarea acestei hărţi, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur", a spus Ionescu.

Directorul INFP a explicat şi care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.

"În România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, şi nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. Şi propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km. adâncime se propagă spre Bucureşti, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României", a mai spus Constantin Ionescu.

Parteneri
x close