Antena 3 CNN Actualitate Cum a reuşit un interlop, care a comandat un atentat cu bombă în Piatra Neamţ, să câştige la CEDO un proces cu statul român

Cum a reuşit un interlop, care a comandat un atentat cu bombă în Piatra Neamţ, să câştige la CEDO un proces cu statul român

Un interlop, devenit celebru după răfuielile din Piatra Neamț care a comandat un atentat cu bombă pentru a-şi intimida rivalii, a reuşit să convingă instanța de la CEDO să îi dea câștig de cauză într-un proces cu statul român.

Cum a reuşit un interlop, care a comandat un atentat cu bombă în Piatra Neamţ, să câştige la CEDO un proces cu statul român
Sursa foto: bzi.ro
de Georgiana Adam    |    02 Dec 2021   •   21:58

Este vorba despre Dumitru Mironescu, zis "Puiu", condamnat definitiv în dosarul „Bomba“, pentru că a angajat mai multe persoane pentru a-l ucide un rival, prin amplasarea unei bombe sub maşină.

În afară de cei 15 ani de închisoare, „Puiu“ a primit şi interdicția de a veni în Piatra Neamţ vreme de 5 ani, după ce iese de după gratii. 

În acest context, celebrul interlop a făcut o petiție adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care reclama că i s-au încălcat drepturile civile. 

Mai exact, Dumitru Mironescu a sesizat că nu ar fi fost lăsat să voteze la alegerile din decembrie 2016, an în care era încarcerat la Penitenciarul Iaşi. 

„Pe 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iași, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aș fi aparținut. Pe 12 decembrie 2016 am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota.

Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracțiune”, a precizat Ioan Dumitru Mironescu în cererea înaintată la CEDO, potrivit bzi.ro

Mai mult în petiţie, Mironescu cerea şi despăgubiri în valoare de 3.500 de euro, sumă care nu i-a fost acordate. 

Urmare cercetărilor, magistrații au constatat că "a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenției, se mai arată în recenta sentința magistraților CEDO.

Pe de altă parte, magistrații europeni au constatat că, pe 21 octombrie 2016, Biroul Electoral Central a decis că deținuții cărora nu li s-a interzis acest lucru pot vota în locul în care sunt încarcerați. Acum, judecătorii de la CEDO au întrebat autoritățile din România dacă există vreo încălcare a dreptului de vota în acest caz. Urmează ca Guvernul României să răspundă la această întrebare în ceea ce îl privește pe „Puiu” Mironescu.

×
Subiecte în articol: interlop CEDO atentat cu bomba
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close