Antena 3 CNN Actualitate Intoxicația cu apă plată, o problemă care apare frecvent în această perioadă. Medicul Radu Țincu: ”Trebuie să ajungem la spital!”

Intoxicația cu apă plată, o problemă care apare frecvent în această perioadă. Medicul Radu Țincu: ”Trebuie să ajungem la spital!”

Ne putem intoxica cu apă atunci când bem prea multă. Şi cu toţii avem tendința de a bea mai multă apă pe vreme caniculară. Nivelul de sodiu din organism este afectat de excesul de apă. Când nivelul său scade din cauza excesului de apă din corp atunci celulele se umflă şi apar multe simptome ale intoxicației cu apă. Medicul Radu Țincu a explicat la Antena 3 care sunt simptomele și ce trebuie să facem atunci când apare o astfel de problemă.

Intoxicația cu apă plată, o problemă care apare frecvent în această perioadă. Medicul Radu Țincu: ”Trebuie să ajungem la spital!”
de Laura Dinu    |    05 Aug 2021   •   13:32

”Bem apă în exces și nu ținem cont de faptul că aceasta diluează electroliții din sânge și că ar trebui să bem apă și să corectăm și electroliții, în special sodiul și potasiul. În momentul în care bem mai multă apă decât este necesar, apare o diluție la nivelul sângelui, cu scăderea sodiului și cu apariția edemului celular.  

Însă aceste două mecanisme, scăderea sodiului și apariția edemului celular se manifestă în special la nivelul celulelor nervoase, la nivelul creierului, unde poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene”, a explicat Radu Țincu la Antena 3. 

Astfel, ”avem simptome în sfera neurologică, cefalee, somnolență, letargie, confuzie. Se poate ajunge la pacienții cu anumite boli neurologice cronice chiar la apariția convulsiilor și unii dintre pacienți să necesite spitalizare”. 

”Este bine să consumăm apă, însă trebuie să ținem cont că această apă trebuie să conțină și electroliți, în special sodiu, potasiu, magneziu. O persoană adultă trebuie să consume între doi și trei litri de apă pe zi, sigur, ținând cont de activitatea fizică din acel moment și de faptul dacă facem sau nu febră, pentru că febra crește necesarul de apă. Și nu în ultimul rând trebuie să facem acest consum de apă proporțional și cu eliminarea de apă. Sunt anumite boli, cum ar fi bolile renale cronice, unde pacienții nu mai pot urina câtă apă ingeră și au nevoie de o ajustare a dozei. La fel se întâmplă și la pacienții care au insuficiență cardiacă, pentru că inima nu poate pompa o cantitate atât de mare de apă care apare în urma ingestiei exagerate”, a mai explicat Radu Țincu. 

În cazul în care totuși apare intoxicația cu apă ”trebuie să ajungem la spital pentru că trebuie văzut care este nivelul de sodiu și care este osmolaritatea. Adică modificarea care apare la nivelul sângelui determinată de această diluție de apă. În majoritatea cazurilor nu este nevoie de internare, însă medicul poate recomanda completarea de electroliți la domiciliu”. 

×
Subiecte în articol: intoxicatie apa
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close