Antena 3 CNN Actualitate Investitorii în criptomonede, noile ţinte ale infractorilor cibernetici. Cum ne putem proteja de atacurile online

Investitorii în criptomonede, noile ţinte ale infractorilor cibernetici. Cum ne putem proteja de atacurile online

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance. Care sunt cele mai frecvente metode de atacuri cibernetice şi cum ne putem proteja.

Investitorii în criptomonede, noile ţinte ale infractorilor cibernetici. Cum ne putem proteja de atacurile online
Sursa foto: technologistan.pk
de Claudia Popovici    |    26 Ian 2022   •   19:18

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracțiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

Investitorii în criptomonede, noile ţinte ale infractorilor cibernetici

„Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.

Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cele mai frecvente metode de atacuri cibernetice 

În contextul anxietăților generate de pandemie şi restricții, comportamentul online a ajuns vulnerabil, iar infractorii informatici exploatează fiecare punct slab al utilizatorului.

Infractorii cibernetici apelează la metode precum phishing, instalează programe malware și folosesc și alte practici rău intenționate pentru a fura date și a accesa dispozitive, acestea permițându-le să acceseze conturi bancare și baze de date ale organizațiilor.

- mesaje sau link-uri false care exploatează îngrijorări (știri despre vindecări miraculoase, hărți false despre răspândirea virusului, cereri de donații) ce duc la site-uri web rău intenționate sau programe malware

- mesaje false sau apeluri care pretind să fie de la Microsoft, Google Drive etc., care încearcă să vă obțină datele de autentificare, oferind „ajutor” sau amenințând cu suspendarea contului dvs.

- mesaje false despre livrări de pachete inexistente.

Cum mă pot proteja online?

UE face eforturi alături de operatorii de telecomunicații pentru a proteja rețelele UE împotriva atacurilor informatice, dar, între timp, sfaturile de mai jos vă pot ajuta să rămâneți în siguranță în timp ce utilizați internetul și lucrați de la distanță, 

- fiți prudenți cu e-mailurile, SMS-urile și apelurile telefonice nesolicitate, mai ales dacă folosesc criza pentru a pune presiune asupra dumneavoastră de a ocoli procedurile de securitate obișnuite. Atacatorii știu că este adesea mai ușor să păcălești oamenii decât să piratezi un sistem complex. Amintiți-vă că băncile și alte grupuri juridice nu vă vor cere niciodată să dezvăluiți parole, recomandă Parlamentul European www.europarl.europa.eu

- securizați-vă rețeaua de domiciliu. Modificați parola implicită pentru rețeaua wifi cu una puternică. Limitați numărul de dispozitive conectate la rețeaua dvs. wifi și permiteți numai accesul celor de încredere;

- consolidați parolele. Nu uitați să utilizați parole lungi și complexe care includ numere, litere și caractere speciale;

- protejați-vă echipamentul. Actualizați toate sistemele și aplicațiile dvs. și instalați un software antivirus, care să fie în permanență actualizat;

- familia și oaspeții. Copiii și ceilalți membri ai familiei pot șterge sau modifica accidental informațiile sau, chiar mai rău, vă pot infecta accidental dispozitivul, deci nu le permiteți să utilizeze dispozitivele pe care le utilizați pentru serviciu.

×
Subiecte în articol: criptomonede infractori ciberbetici
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close