Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: Starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună de zile

Iohannis: Starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună de zile

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile şi a solicitat Guvernului să vină cu măsuri care să fie incluse în noul decret. Sunt lucruri care "se mișcă", a spus preşedintele, dar, deşi nu sunt foarte multe cazuri de COVID-19, nu este momentul ca românii să se relaxeze.

Iohannis: Starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună de zile
Sursa foto: Presidency
de M.Z.    |    06 Apr 2020   •   14:29

"În comparaţie cu alte state, creşterea numărului de persoane nu a fost aşa mare cum am observat în alte ţări unde avem mulţi români: Italia, Spania. 

Acest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme.

Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm în niciun caz şi nu trebuie să nu mai respectăm indicaţiile autorităţilor.

Evoluţia depinde de felul în care respectăm indicaţiile autorităţilor. Numai aşa e posibil să nu avem o creştere foarte mare.

Dacă nu le respectăm, e posibil să ajungem în scenarii ca alte ţări.

Nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm, dar să nu fim panicaţi şi să respectăm indicaţiile autorităţilor", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Despre starea de urgenţă

"La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună.

Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret", a continuat preşedintele.

Despre medici trimişi în Italia

Klaus Iohannis: România trimite medici și asistenți medicali în Italia, pentru a ajuta în lupta cu noul coronavirus

"Am decis (...) ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia.

Ei vor merge acolo în zona Milano. Vor pleca cel târziu mâine.

O echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Scenariu sumbru al Federaţiei Solidaritatea Sanitară: Toţi angajaţii din sănătate s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus, în 30 de zile

Despre materiale sanitare

"O veste bună. La început se ştie că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecţie, măşti, combinezoane, ventilatoare.

Avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de guvern.

Primim în această săptămână 2,5 milioane de măşti pentru medici, aproximativ 5 milioane de măşti pentru forţele de ordine, aproximativ 8 milioane de măşti care vor ajunge la populaţie.

Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 combinezoane de protecţie pentru medici şi personalul medical. Sunt lucruri care se mişcă”, a anunțat șeful statului.

Despre economie

"Prin această epidemie avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci afectează întreaga economie.

Va fi nevoie să se declare o creștere probabil a deficitului bugetar, e nevoie de bani mai mulţi în sănătate, pe partea de asistență socială, șomaj, toate trebuie plătite, vom avea o situație a bugetului complicată.

Această complicație nu se rezolvă de la sine, Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede câteva schimbări.
Să se reevalueze şi veniturile care sunt în scădere, dar și cheltuielile, care sunt în creștere”, a spus președintele.

Iohannis: Vom avea o situaţie complicată a bugetului. Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare, nu o simplă rectificare bugetară

Recomandări COVID-19

"Respectaţi izolarea, nu ieşiţi din case decât atunci când aveţi nevoie, o problemă de rezolvat, când mergeţi la serviciu sau când mergeţi la cumpărături.

Evitaţi orice contact fizic cu oricine, e foarte important!

Boala se răspândeşte de la om la om, nu daţi mâna cu altcineva, nu vă îmbrăţişaţi, boala se răspândeşte de la persoană la persoană", a recomandat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 16 martie decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Starea de urgenţă cauzată de pandemia de coronavirus s-ar putea prelungi în România cu încă o lună, anunţa în week-end, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Premierul Ludovic Orban spunea vineri că prelungirea stării de urgenţă se va decide în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus.

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis a spus că ne așteaptă o perioadă grea, până vom atinge vârful crizei, și a făcut apel la românii din diaspora să nu vină acasă de Paște.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close