Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie îi aşteaptă pe oameni la pelerinajul de Sf. Andrei: Cred că participanţii se vor însănătoşi!

ÎPS Teodosie îi aşteaptă pe oameni la pelerinajul de Sf. Andrei: Cred că participanţii se vor însănătoşi!

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunaţ în direct la Antena 3 că va participa, împreună cu preoţi ortodocşi, pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de Sf. Andrei, care implică un pelerinaj la peştera unde se crede că ar fi stat apostolul lui Iisus.

ÎPS Teodosie îi aşteaptă pe oameni la pelerinajul de Sf. Andrei: Cred că participanţii se vor însănătoşi!
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Noi 2020   •   14:55

Anunţul înaltului prelat vine după ce, miercuri, judecătorii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia solicitase anularea măsurii ce impune ca la pelerinaje să participe doar localnici, în contextul în care municipiul Constanţa este, în carantină de vinerea trecută.

"N-am sfidat decizia instanţei. Instanţa a sfidat drepturile noastre de creştini, la fel ca şi autorităţile. Noi trebuie să mergem să ne închinăm. Este ziua noastră spirituală naţională, reglementată şi de Parlament. Trebuie să mergem acolo unde sunt originile noastre spirituale şi demnitatea noastră (...) Este pandemie şi autorităţile n-au grijă de spitale. Mor oamenii cu zile. În biserică n-a murit nimeni. (Cerem autorităţilor) să ne dea voie să ne închinăm. Este dreptul nostru constituţional, european, înscris în Carta Drepturilor Omului. Avem dreptul de a ne manifesta credinţa în orice împrejurare. Sufletul nu poate fi strâmtorat şi sufocat (...) Oamenii doresc se închine (...) Merg la peşteră (peşterea Sf. Andrei, n.r.) şi merg şi preoţii, pentru că este sarcină de serviciu, ca în fiecare an. Noi aşa ne întreţinem starea spirituală, prin adăparea din acest izvor autentic al credinţei noastre. Doamne ajută!"

(Întrebat cine va fi răspunzător dacă se vor îmbolnăvi oameni în urma pelerinjului la Peştera Sf. Andrei).

"- Eu cred că se vor însănătoşi oamenii. Noi nu aducem pe nimeni cu forţa, participarea este de bună voie."

(Întrebat dacă i-a îndemnat pe oameni să poarte mască şi să respecte distanţarea socială)

"- Sigur că da!"

În contextul în care deciza judecătorilor a fost întâmpinată cu proteste de către mai mulţi cetăţeni, Poliţia Constanţa este pregătită să trimită forţe de ordine în zona peşterii sfântului Andrei, unde urmează să se deplaseze credincioşii care ignoră interdicţiile dispuse de autorităţi în contextul pandemiei.

Teodosie i-a scris lui Orban: Ce veţi face, ne veţi executa?

Într-un alt incident petrecut miercuri, la Constanţa, zeci de credincioși au fost scoși de poliţie din Biserica Sfânta Ecaterina.

Aceştia participau la o slujbă ţinută chiar de ÎPS Teodosie. Participanţii au fost amendaţi pentru nerespectarea normelor de protecţie sanitară.

În urma acestui incident, arhiepiscopul Tomisului i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care îl atenționează că România ar putea repeta evenimentele din Decembrie 1989.

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare şi l-a întrebat pe şeful guvernului: "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?"

Orban îi cere lui Teodosie să aibă grijă de sănătatea oamenilor

În scandalul dintre Teodosie şi autorităţi a interveni şi Patriarhia Română. Instituţia a cerut Secretariatului de Stat pentru Culte să se implice în medierea conflictului şi a transmis, prin purtătorul de cuvânt, că "este datoria statului să fie predictibil în relaţia cu cultele religioase".

La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a răspuns, joi, ÎPS Teodosie, care evocat Revoluţia din Decembrie '89, ca răspuns la interdicţiile impuse de autorităţi în contextul crizei sanitare.

"Sfatul meu sincer către ÎPS Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor", a declarat şeful Guvernului.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie pelerinaj Sf. Andrei
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close