Antena 3 CNN Actualitate Fost judecător CCR: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susține"

Fost judecător CCR: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susține"

Deputatul PSD Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, declară că posibilul caracter retroactiv al legii privind compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică nu se susține, întrucât ar fi vorba despre stabilirea unor despăgubiri în prezent.

Fost judecător CCR: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susține"
Sursa foto: hepta
de Alexandra Dima    |    28 Ian 2022   •   13:57

„Nu am văzut în aceste zile, în dezbaterile publice, argumente juridice care să fi fost aduse de opozanții inițiativei PSD, prin care aceștia să fi susținut caracterul pretins nelegal al intervenției legislative privind compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică, începând chiar cu această lună – ianuarie 2022, astfel cum Partidul Social Democrat a propus. S-a vorbit despre posibilul caracter retroactiv al legii, aspect care nu se susține, întrucât discutăm despre stabilirea unor despăgubiri acum, în prezent, pentru prejudicii, pierderi, daune (indiferent cum vrem să le numim), cauzate anterior unor persoane fizice și juridice, precum și despre stabilirea unor măsuri pentru limitarea ori restrângerea acestor pierderi în viitor”, transmite Simona-Maya Teodoroiu.

Ea arată că, mai mult, faptul generator de daune în ansamblul său, la care se referă inițiativa legislativă a PSD - textul fiind redactat astfel: «Compensațiile prevăzute al art. 1, alin. 2, lit. a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022» -, este în curs de desfășurare.

„Cu alte cuvinte, este o facta pendentia – adică o situație juridică în curs de formare, existență, modificare sau stingere la data intrării în vigoare a noii legi, iar nu o facta praeterita, adică o situație juridică realizată în întregime și finalizată până la data intrării în vigoare a noii legi. A se vedea, în acest sens, și art. 1768 din Codul Civil: Contractul de furnizare Art. 1768 Preţul produselor sau serviciilor (1) Preţul datorat de beneficiar este cel prevăzut în contract sau în lege. (2) Dacă în cursul executării contractului se modifică reglementarea legală a preţului sau mecanismului de determinare a acestuia, între părţi va continua să se aplice preţul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit iniţial în contract, dacă legea nu prevede expres contrariul. (3) Dacă legea prevede expres că preţul sau modalitatea de determinare pe care le stabileşte se va aplica şi contractelor în curs, fiecare dintre părţi poate denunţa contractul în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Pe durata celor 30 de zile părţile vor aplica preţul stabilit prin contract”, conchide parlamentarul PSD.

Retroactivarea, măr de discordie în coaliție 

Marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că Ordonanţa care prevede corectarea facturilor uriaşe din ultimele luni la gaze şi energie nu se va aplica retroactiv. 

"Ordonanţa va fi pentru ultimele luni din această iarnă. Ordonanţa nu se poate aplica retroactiv. Ea se va aplica de la 1 februarie, ca să nu aibă riscuri de neconstituţionalitate.

Ministerul Energiei nu supraveghează piaţa şi nimeni nu s-a gândit că în aplicarea acestei ordonanţe ne vom trezi ca furnizorii nu aplică compensarea şi plafonarea. 

Acum venim cu un nou proiect de OUG. O să includem şi observaţiile industriei", a declarat ministrul Energiei. 

La rândul său, Partidul Social Democrat a anunţat, miecuri, într-un comunicat oficial, că reglementarea preţurilor la energie şi gaze, cel mai devreme de la 1 aprilie 2022, este absolut necesară şi că nu este mulţumit pe deplin cu forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creşterii facturilor la energie şi gaze.

×
Subiecte în articol: CCR PSD facturi retroactivare
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close