Antena 3 CNN Actualitate Justiție Avocatul Poporului, Renate Weber, sesizează CCR în contextul stării de alertă

Avocatul Poporului, Renate Weber, sesizează CCR în contextul stării de alertă

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că sesizează Curtea Constituțională, pe motiv că se încalcă principiul separației puterilor în contextul stării de alertă.

Avocatul Poporului, Renate Weber, sesizează CCR în contextul stării de alertă
06 Mai 2020   •   15:42

"Nu se poate să lăsăm la îndemâna unor organe ale administrației de stat sau locale acest drept de restricționare a drepturilor. Ele trebuie să pună în aplicare aceste urgențe. Nu există o definiție a stării de alertă ca să ne dăm seama când poate fi ea decretată", a spus Renate Weber la Antena 3.

Avocatul Poporului, Renate Weber, sesizează CCR în contextul stării de alertă

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.

În esență, Avocatul Poporului consideră că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilității legii prin definirea defectuoasă a „stării de alertă”, care, neavând consacrare constituțională, presupune o circumstanțiere detaliată, la nivel infraconstituțional, a cazurilor în care se poate declara.

„În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exercițiului unor drepturi, deși art. 53 din Constituție prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituție”, arată Avocatul Poporului într-un comunicat.

Potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, Guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală. Autoritățile administrației publice nu au o asemenea competenţă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului rebate weber
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close