Gabriel Oprea a fost pus oficial sub învinuire în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. Fostul ministru de Interne a venit la DNA însoţit de gărzi de corp, pentru a ţine la distanţă jurnaliştii. Oprea a susţinut din nou că viaţa sa a fost în pericol, de aceea a avut nevoie de limuzina de lux. Iar decizia nu ar fi fost a lui, ci a subordonaţilor săi din structurile ministerului. Totuşi, nu a vrut să explice jurnaliştilor de ce a avut nevoie de PATRU bodyguarzi pentru vizita sa la DNA.
Fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat după ce Senatul a aprobat cererea pentru începerea urmăririi penale în dosarul în care sunt cercetați și foști șefi ai DIPI.
Senatorul UNPR a fost pus sub învinuire penală în cel de-al doilea dosar penal, în care DGIPI a cumpărat o maşină de lux de aproape 400.000 de lei şi un jacuzzi. Procurorii DNA au cerut începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în acest dosar.
Potrivit corespondentului Antena 3, jurnaliștii nu au putut să-l filmeze pe Gabriel Oprea la intrarea în sediul DNA, pentru că gărzile de corp ale senatorului i-au împins.
La ieşirea de la DNA, Gabriel Oprea a declarat că îşi va demonstra nevinovăţia, precizând că nu a cerut "acea maşină",situaţia putând fi demonstrată şi confirmată de fostul şef al DIPI.
Ce acuzații i se aduc lui Gabriel Oprea:
În solicitarea către Senat, procurorii arată că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecţilor Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”.
În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8.
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, achiziţionarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiţii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.
Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, mai susţin procurorii.