Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis pleacă în Egipt, în plină criză politică

Klaus Iohannis pleacă în Egipt, în plină criză politică

Președintele României, Klaus Iohannis, pleacă miercuri într-o vizită de stat în Egipt, la invitația omologului său, Abdel Fattah El-Sisi, anunță Administrația prezidențială.

Klaus Iohannis pleacă în Egipt, în plină criză politică
Sursa foto: hepta / Luka Dakskobler
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2021   •   11:36

Conform sursei citate, vizita lui Iohannis se desfășoară în cadrul dialogului bilateral "foarte bun" din ultimii ani, precum și în contextul aniversării a 115 ani de relații diplomatice dintre România și Republica Arabă Egipt.

Cei doi lideri "vor evalua posibilitățile concrete de a dinamiza și aprofunda dialogul politico-diplomatic și cooperarea la toate nivelurile, extinderea și diversificarea colaborării româno-egiptene pe plan economic, inclusiv prin stimularea schimburilor comerciale și a investițiilor, precum și în noi domenii sectoriale de interes pentru cele două state", menționează anunțul Administrației prezidențiale.

Discuțiile vor include și teme actuale de politică internațională, cu accent pe evoluțiile politice și de securitate din regiunea Orientului Mijlociu și eforturile de mediere în dosare de interes.

În cadrul vizitei de stat în Egipt, Klaus Iohannis, va avea întrevederi și cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul egiptean, Hanafy Ali El-Gebaly, și cu reședintele Senatului, Abdel-Wahab Abdel-Razeq.

Perspective incerte pentru premierul desemnat

Criza politică de la București nu dă semne că s-ar îndrepta spre final.

După ce PSD a cerut intrarea la guvernare, premierul desemnat Nicolae Ciucă ar opta mai degrabă  spre cooptarea USR-ului în coaliție. Însă liderul PNL Florin Cîțu și mai mulți dintre susținătorii lui se opun acestei variante.

Cîțu insistă că PNL vrea guvern minoritar iar în cazul eșecului negocierilor pentru o astfel de variantă, ar merge mai degrabă pe varianta alegerilor anticipate cu el la butoane, ca premier demis.

La rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus, marți, că "toate variantele sunt pe masă".

Potrivit acestuia, sunt în discuție toate variantele posibile pentru formarea noului guvern, inclusiv intrarea PSD la guvernare sau susținerea unui guvern minoritar.

El i-a amintit lui Florin Cîțu că PNL are o decizie internă care exclude negocierile cu PSD.

"În primul rând, domnul Florin Cîțu, președintele PNL, uită un lucru - că nu poate negocia cu PSD, deoarece are o decizie internă a partidului spune că nu poate negocia cu PSD", a arătat Marcel Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Egipt Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close