Președintele Klaus Iohannis a afirmat că ”este nevoie de o implicare civică maximă” din partea celor care își doresc un stat de drept, în contextul celor mai recente scandaluri din justiție.
”Mă îngrijorează profund că se propune ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, ci Ministerului Justiției. Faptul că actualul ministru nu e membru de partid, nu schimbă nimic. Guvernul e unul politic. Riscul unei presiuni asupra Inspecției Judiciare. Noi am mai cerut opinii de la Comisia de la Veneția, dar e consultativă. Problemele trebuie să le rezolvăm tot noi. (...) Un număr impresionant de politicieni influenți se ocupă de a ataca procurorii, ceea ce se întâmplă în justiție, inducând opinia că justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata că mai mulți dintre ei sunt fie condamnați penal, fie judecați ori urmăriți penal. Revin la ce am spus acum un an de zile, înainte de alegeri. Am atras atenția că ar fi foarte grav ca persoane condamnate, pe care generic le-am numit penale, să ajungă în conducerea statului. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea este nevoie de o implicare civică maximă, cine dorește un stat de drept, să se anunțe și să-și spună opinia”, a spus Klaus Iohannis, marți seară, la Palatul Cotroceni.
Iohannis a subliniat că declarația lui nu este menită să cheme oamenii la proteste.
”Nu doresc să se creadă că chem oamenii să protesteze. O societate e obligată să discute aceste chestiuni public. Nu doresc tăcere și adoptarea legilor în parlament de o majoritate care nu știm ce va decide”, a mai spus Klaus Iohannis.
O altă problemă ridicată de președintele Iohannis este aceea referitoare la scoaterea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi, argumentând că acest lucru este o greşeală fundamentală.