Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: „Este datoria noastră să apărăm moștenirea Regelui Mihai I”

Klaus Iohannis: „Este datoria noastră să apărăm moștenirea Regelui Mihai I”

Klaus Iohannis: „Este datoria noastră să apărăm moștenirea Regelui Mihai I”
11 Dec 2017   •   15:50

Regele Mihai a simbolizat speranţa unei Românii renăscute şi libere, la care românii nu au încetat să aspire şi va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis

"Onorăm cu profund respect memoria unei mari personalităţi a istoriei noastre - Regele Mihai I. Loial patriei şi naţiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertăţii şi democraţiei. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării ţării de către comunişti, a dovedit curaj şi simţ al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranţa unei Românii renăscute şi libere, la care românii nu au încetat să aspire'', a subliniat şeful statului, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată Regelui. 

El a amintit că, după căderea comunismului, Regele Mihai I "a fost oprit cu brutalitate să intre în ţară şi să se reculeagă la mormintele iluştrilor săi înaintaşi". 

"Acestor acţiuni disperate şi absurde le-a opus demnitatea şi tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat. Deşi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparţin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată. Mihai I a fost un monarh constituţional, care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate. Integritatea sa este un exemplu nepreţuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente. 'Vom susţine orice om politic', spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, 'indiferent de înclinaţia lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor individuale, în eliminarea corupţiei, în protejarea tuturor românilor' ", a spus preşedintele în alocuţiunea sa. 

Potrivit acestuia, Regele Mihai I a apărat cu toate puterile şi prerogativele sale România în timpul domniei sale şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiţionale ale României cu democraţiile occidentale. 

"Evoc aici şi turneele şi misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta ţara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opţiunile înaintaşilor săi. Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moştenirea Regelui Mihai I. Preţuind memoria sa, noi toţi avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă şi respectată în lume, prosperă şi puternică, cu un stat de drept solid, în care aspiraţia spre libertate şi prosperitate a românilor este împlinită şi în care nimeni nu este mai presus de lege. O Românie în care viaţa publică să fie dominată de responsabilitate, decenţă şi competenţă. În definitiv, o Românie mai puternică şi mai unită, pe care suntem cu toţii chemaţi să o desăvârşim. Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veşnică în inimile noastre!", a încheiat şeful statului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close