Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Mă întreb dacă nu Guvernul este autorul moral al tragediei de la Caracal. Voi strânge o nouă majoritate după alegeri!

Klaus Iohannis: Mă întreb dacă nu Guvernul este autorul moral al tragediei de la Caracal. Voi strânge o nouă majoritate după alegeri!

Klaus Iohannis: Mă întreb dacă nu Guvernul este autorul moral al tragediei de la Caracal. Voi strânge o nouă majoritate după alegeri!
Sursa foto: Foto: Facebook/ Klaus Iohannis
28 Iul 2019   •   19:16

Președintele Klaus Iohannis a reacționat furibund după scandalul intervenției autorităților în cazul tragediei de la Caracal, acolo unde un mecanic auto, Gheorghe DIncă, a omorât două tinere. Iohannis a pus tunurile pe majoritatea PSD-ALDE și a amenințat că duipă alegeri va veni cu o nouă majoritate parlamentară.

"Dragi români, încep această declarație prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal în care instituțiile nu au reușit să salveze viețile celor două tinere în urma unui lung șir de erori. Sunt alături de familiile îndoiliate. Instituții ale statului român nu au reușit să-și facă datoria, acea de a proteja dreptul fundamental la viață. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați: de la Interne, de la STS, de la instituțiile care vor fi găsite vinovate. Pedepsele nu aduc viețile pierduite înapoi. E obligatoriu pentru a identifica toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

În mod normal, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Resping abordarea politicianistă a Guvernului și mă întreb dacă nu este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiției a fost una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!

Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu.

În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi! Legislația penală trebuie modificată în sensul apărării drepturilor fundamentale și nu a infractorilor. 

Le cer celor din Guvern să uite de referendumuri absurde, pentru ei că sunt cei care pot lua soluții.

Societatea românească s-a trezit și reacționează. 

Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima: legile justiției pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar nu am reușit să le opresc pe toate. Cer Guvernului să ia măsuri acum pentru că are pârghii, dacă are o minimă decență.

Le cer celor de la PSD și ALDE abrogarea modificărilor aduse legilor justiției în ultimii doi ani. Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate după alegeri. Care nu se va opri aici", a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație susținută la Cotroceni. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close