Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Avem un veritabil val 2 al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente

Klaus Iohannis: Avem un veritabil val 2 al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi seară, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, înaintea videoconferinței cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.

Klaus Iohannis: Avem un veritabil val 2 al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente
Sursa foto: Presidency
de Dan Gabor    |    29 Oct 2020   •   18:55

"Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val 2 al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic, observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene.

La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv pentru că până nu vom fi cu toții în siguranță nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării. Solidaritatea este cuvântul de ordine și, cred, eu, cheia care ne va permite să depășim această teribilă încercare", a spus Klaus Iohannis, la începutul declarației de presă.

Klaus Iohannia a precizat care vor fi punctele pe care și le-a propus să le sublinieze în fața partenerilor europeni:

"Eu mi-am propus să subliniez în fața partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene. Vom discuta și despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale", a declarat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că odată ce un vaccin anti-COVID-19 va fi disponibil, acesta va fi furnizat către toate statele membre UE.

"Vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre. Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și, până la urmă, foarte costisitoare, iar acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară. Soluții sunt, și le voi reaminti și în cadrul reuniunii, mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, și achizițiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile.

Un alt subiect important al videoconferinței din această seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină, precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru - de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri", a mai spus Klaus Iohannis.

Coronavirus în România, 29 octombrie 2020

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, de la începutul pandemiei avem un nou record negativ: 6.481 de cazuri noi, 83 decese noi și 868 pacienti la ATI.

Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.
6.481 de cazuri noi - 36.169 teste

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.  Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

    Unde s-au înregistrat cele mai multe noi îmbolnăviri:

Bucureşti - 1.129
Timiş - 372
Cluj - 371
Iaşi - 288
Bihor - 260
Sibiu - 260

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

1.129 cazuri în Bucuresti

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

83 decese - 868 la ATI

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Știre în curs de actualizare

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close